Najnovije vesti

U PONEDELJAK URADITE OVIH 8 STVARI: Videćete ogromnu promenu i cela nedelja će vam biti DOBRA!
Foto: Profimedia

SAVETI ZLATA VREDNI

U PONEDELJAK URADITE OVIH 8 STVARI: Videćete ogromnu promenu i cela nedelja će vam biti DOBRA!

Zanimljivosti

Brojna istraživanja su pokazala da je ponedeljkom ljudima pritisak povišen u odnosu na ostale dane i da se najviše srčanih udara dogodi u ponedjeljak. Mnogi ponedeljkom samo žele da isključe alarm i nastave da spavaju, ali im obaveze to ne dopuštaju. Zbog toga je bitno da sami sebe motivišemo, a ovo je osam stvari koje bi trebalo da uradite kako bi lakše podneli ponedeljak, ali i celu nedelju.

 

U petak napravite listu za ponedjeljak

 

Kraj nedelje je mnogima rezervisan za proslavu kraja radne nedelje, ali nemojte slaviti pre nego što napravite listu za ponedeljak. Trebalo bi da zapišete sve što želite da postignete u nedelji koja dolazi. Ako će vas lista čekati u ponedjeljak za vikend ćete biti mirni i nećete biti nervozni na početku nove nedelje. U ponedjeljak prvo počnite sa malim zadacima, a onda krenite na one velike i izazovne.

 

foto: Profimedia

Ne idite u krevet sat kasnije nego inače

 

Nemojte računati na to da ćete za vikend nadoknaditi izgubljeno vreme koje niste prospavali kroz nedelju. Pre se mislilo da je efektivno nadoknaditi neprospavane noći tokom vikenda, ali najnovija istraživanja pokazuju da premalo sna šteti zdravlju i nemoguće je vratiti izgubljeno vreme. Ono što je jako bitno je da nemate velike oscilacije u spavanju i da u krevet ne idete sat kasnije nego inače. Isto važi i za buđenje, odskakanje bi trebalo da bude manje od jednog sata.

 

Isplanirajte doručak

 

Ukoliko za doručak budete imali neko jelo bogato nutrijentima, tokom celog dana osećaćete se bolje. Za doručak birajte proteine ili žitarice od celog zrna kako biste imali energije kroz dan. Doručak ne morate jesti odmah kad se probudite, pogotovo ako se budite jako rano, ali ga pojedite u roku od dva sata od buđenja, što će vas zasititi i nećete biti gladni do vremena za ručak. Nemojte prvo piti kafu, već pojedite nešto.

 

foto: Profimedia

Obucite ono u čemu se se osećate dobro

 

Naravno da ćete se osećati bolje u odeći koja vam se sviđa. Možete koristiti odeću kako biste s uma skinuli negativne misli jer zaista pomaže. Da biste poboljšali svoju volju, odaberite šarene boje ili neki ludi print koji volite.

 

Izlažite se prirodnom svetlu koliko je to moguće

 

Da biste ujutru bili dobro raspoloženi, ukoliko vam vreme to dozvoljava, pojedite doručak ili popijte kafu na otvorenom. Zimi je malo teže dobiti dovoljno vitamina D kroz dnevno svetlo jer su dani sve kraći, ali bilo bi dobro da prošetate kada sunce proviri. Ako u blizini imate livadu, park ili šumu šetajte tamo jer i pet minuta boravka u prirodi čini razliku u tome koliko ćete biti srećni.

 

foto: Profimedia

Stvorite jutarnji ritual

 

Naš mozak dobro reaguje na rutinu zato je dobro stvoriti dobre jutarnje navike, odnosno rituale. Na primer, ujutru možete ići na trčanje pre posla, meditirati ili uživati u omiljenoj šoljici čaja. Lakše ćete se buditi ponedjeljkom ako ćete imati neki ritual koji vas raduje.

 

Budite ljubazni prema ljudima oko sebe

 

Ako širite pozitivnu energiju vratiće vam se. Istraživanja su pokazala da, ako ste sedam dana ljubazni prema ljudima oko sebe, vaše raspoloženje će se automatski popraviti. Budite ljubazni prema vašim kolegama, komšijama ili čak strancima. Pošaljite poruku prijateljima koje niste dugo čuli ili videli, sigurno ćete ih razveseliti i vaše raspoloženje će biti bolje.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Real Simple/Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...