OVO MORATE ZNATI AKO SE NAĐETE U SNEŽNOJ OLUJI! Uputstva koja čuvaju živu glavu!
Foto: Profimedia

zLU NE TREBALO

OVO MORATE ZNATI AKO SE NAĐETE U SNEŽNOJ OLUJI! Uputstva koja čuvaju živu glavu!

Zanimljivosti -

Sneg koji je prethodna dva dana napadao na Pešterskoj visoravni, ali i u Jablaničkom i Zlatiborskom okrugu, uz snažan vetar okovao je delove Srbije, a u opštinama Požega, Crna Trava i Sjenica proglašeno je vanredno stanje.

Zbog mećave i snežnih nanosa jedna osoba je preminula, dok je na desetine ljudi ostalo zarobljeno u svojim automobilima na neprohodnim putevima.

Ukoliko se i sami nađete napolju za vreme snežnih nanosa, ekstremne hladnoće i jakih padavina, ovo su opšta uputstva Sektora za zaštitu i spasavanje kojih je neophodno da se pridržavate kako ne biste postali žrtva snežne oluje.

- Zaštitite osetljive delove tela (lice, ekstremitete)

- Neka vam odeća bude suva

- Obratite pažnju na pojavu promrzlina

foto: Profimedia

- Uključite radio ili TV prijemnike kako biste bili obavešteni o vremenskim uslovima ili hitnim informacijama

- Štedite gorivo i ogrev

- Obratite pažnju na znakove hipotermije: drhtanje, iscrpljenost, pospanost, gubitak pamćenja, dezorijentisanost i otežan govor

- Ukoliko je neophodno da vozite: koristite lance, putujte preko dana i obavestite svoju rodbinu/prijatelje o nameravanoj putanji kretanja

- Izbegavajte visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove

Prva pomoć u slučaju hipotermije

Ukoliko se kod osobe primete simptomi hipotermije, odnosno smrzavanja, najpre je odvedite na toplo mesto, skinite joj odeću, obucite suvu i uvijte celo telo u ćebe.

U toj situaciji važno je da najpre ugrejete centralni deo tela i osobi koja ima simptome smrzavanja dajete da pije tople napitke. Potrudite se da u što kraćem roku organizujete prevoz do medicinske ustanove.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track