NA NEBU U 18.47 ĆE SE ODIGRATI SPEKTAKL! Za mnoge je to Mesec VRANA, za Indijance CRVA, a nama donosi JEDNU DOBRU VEST
Foto: Shutterstock

Astro

NA NEBU U 18.47 ĆE SE ODIGRATI SPEKTAKL! Za mnoge je to Mesec VRANA, za Indijance CRVA, a nama donosi JEDNU DOBRU VEST

Zanimljivosti -

U ponedeljak 9. marta zateći će nas treći puni Mesec u 2020. godini, a ujedno i prvi Supermesec.

To je zapravo pun Mesec koji se pojavljuje u trenutku kad je Mesec najbliže Zemlji. Kad je Mesec u tom položaju izgleda da je svetliji i veći od standardnog punog Meseca.

Pun Mesec se inače pojavljuje svakih 29,5 dana kada je Mesec potpuno osvetljen Sunčevim zracima, a ovaj pun Mesec označava početak proleća.

Indijanci, na primer, nisu beležili vreme korišćenjem meseci našeg kalendara već su plemena svakom punom Mesecu dala nadimak kako bi lakše pratili godišnja doba i mesece. Jedno od najpopularnijih imena za martovski pun Mesec je "Worm Moon" ili Mesec crva.

To je poslednji puni Mesec u "našoj" zimskoj sezoni, a ime je dobio jer vreme postaje sve toplije, pa iz zemlje izlaze gliste i krenu da "kopaju" zemlju i pripremaju je za prve zemljane radove, najavljujući tako da je napokon stiglo proleće. Poznat je kao i Mesec vrana i Šećerni Mesec jer je to vreme kad počne da teče sok iz stabala javora.

Mesec će se pojaviti pun od sumraka do zore s 8. na 9. mart. 'Najpuniji' će biti u ponedeljak u 18:47:44 sati. Gledajući najsvetliji Mesec do sada u godini, proleću tako možete pružite ranu dobrodošlicu.

24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track