NIJEDAN DIZNIJEV LIK NEMA MAJKU! Razlog je JEZIV, a sve ima veze sa osećanjem KRIVICE Volta Diznija
Foto: Profimedia, Youtube Printscreen

istina posle toliko godina

NIJEDAN DIZNIJEV LIK NEMA MAJKU! Razlog je JEZIV, a sve ima veze sa osećanjem KRIVICE Volta Diznija

Zanimljivosti -

Don Han otkriva šokantnu priču iz prošlosti Volta Diznija koja bi mogla da se pripiše njegovim filmovima u kojima izostavlja ili ne prikazuje mame.

Kad razmislite, u Diznijevim filmovima zaista često nedostaju likovi majke. Dečji likovi ih ili izgube pre nego što film uopšte započne ili se oni uopšte ne pominju. Mala Sirena, Lepotica, Aladin i mnogi drugi likovi su glavni junaci i predstavnici brenda Dizni. Ono što je njima svima zajedničko je da o njihovim roditeljima ne znamo skoro ništa.

foto: Printskrin

Interesantan intervju da je dugogodišnji Diznijiev producent Don Han u kom iznosi svoje dve teorije o tome zašto se u Diznijevim filmovima retko javljaju roditelji, ili tačnije, lik mame. Jedna teorija dolazi sa praktičnog stanovišta, dok druga teorija potiče iz zaista tragične priče iz prošlosti Volta Diznija.

foto: Youtube/Printscreen

- Jedan od razloga je praktičan, jer filmovi traju 80 ili 90 minuta, a Diznijevi filmovi govore o odrastanju. Mnogo je brže da likovi odrastu kad im oduzmete roditelje - ističe Don.

foto: Printskrin/Jutjub

Ima smisla. Naravno, mnoge bajke na kojima se temelje filmovi uključuju i smrt roditelja, a Dizni ostaje pri vernom originalnom materijalu.

- Bambijeva majka strada, pa on mora sam da odraste. Bela ima samo oca, ali se on izgubi, pa ona mora da zakorači u tu fazu odrastanja - objasnio je.

Ipak, sledeća teorija o nedostatku majčinskih likova nije sjajna, potresna je i potiče iz malo poznate priče o čoveku koji stoji iza magije brojih crtaća i junaka, o samom Voltu Dizniju. Zapravo Han objašnjava da je Dizni kupio roditeljima kuću, a u njoj jedna peć nije bila sasvim ispavna.

- Morali su da dođu momci iz studija i poprave peć, ali kada su se mama i tata uselili, plin iz peći je procurio i majka je preminula. Kućna pomoćnica je sutradan ujutro izvukla majku i oca na travnjak ispred kuće. Ocu je bilo loše i otišao je u bolnicu, ali majka je preminula.

Han ističe da Dizni nikada o tome nije pričao, a takođe niko iz njegove blizine nije želeo da priča o tome. Nikad nije govorio o tom vremenu, jer se lično osećao odgovornim za nesreću roditelja.

Dok se Hanovo objašnjenje čini potpuno smislenim, drugi se pitaju da li je razlog što Dizni i drugi tvorci animiranih filmova ne uključuju majke puno mračnije prirode i sa nekom, možda čak i podsvesnom, skrivenom porukom.

foto: Printskrin

kurir.rs/agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track