Najnovije vesti

AKO SPAVATE U OVOJ POZI, MOŽETE POVEĆATI RIZIK OD ALCHAJMEROVE BOLESTI! Stručnjaci upozoravaju da više ovo ne radite
Foto: Shutterstock

savet

AKO SPAVATE U OVOJ POZI, MOŽETE POVEĆATI RIZIK OD ALCHAJMEROVE BOLESTI! Stručnjaci upozoravaju da više ovo ne radite

Zanimljivosti

Simptomi demencije uključuju gubitak pamćenja, poteškoće sa koncentracijom i sporije razmišljanje. Ali postoji mogućnost da svakodnevno povećavate šansu da obolite od Alchajmerove bolesti ako spavate u jednoj pozi.

Neke male promene u načinu životu mogu smanjiti šanse za razvoj Alchajmerove bolesti u kasnijem životu. Tako se sada tvrdi da je jedan od najboljih načina da se zaštitite od demencije upravo redovno spavanje na boku.

foto: Shutterstock

S druge strane, spavanje na stomaku može povećati šanse od Alchajmerove bolesti u kasnijem životu, upozorio je stručnjak dr Stiven Viniger.

Naime, kada spavamo, telo pokušava da se reši viška toksina i neželjenih materija. Stoga ako spavamo na stomaku telo ima problem kako da se reši silnih toksina. Upravo se tako toksini akumuliraju tokom vremena i mogu da doprinesu riziku od demencije.

Spavanje na leđima je poželjnije od spavanja na stomaku. Međutim, kako bi se omogućio najbolji protok tečnosti i koje će izbaciti toksine, stručnjaci preporučuju ležanje na boku.

Prema rečima dr Vinigera za samo jednu deceniju spavanja na boku zaista značajno možete smanjiti rizik od demencije u starosti.

Kurir.rs/Novi.ba/I.B. 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...