NOVO ČUDO PRESVETE BOGORODICE! Proplakala ikona u crkvi Svetog Nikole, prvi put MIROTOČILA kad je pala prva NATO bomba na Srbiju
Foto: Profimedia, Printscreen

Nada svih nas

NOVO ČUDO PRESVETE BOGORODICE! Proplakala ikona u crkvi Svetog Nikole, prvi put MIROTOČILA kad je pala prva NATO bomba na Srbiju

Zanimljivosti -

kada je prva NATO granata pala na Srbiju, suze su kapale na pod

Crkvi Svetog Nikole na ostrvu Andros u Grčkoj proplakala je pre nekoliko dana freska Presvete Bogorodice “Nada svih nas”.

To se prethodno dogodilo samo još jednom 1999. godine, kada je počelo NATO bombardovanje SR Jugoslavije, pa meštani strepe da sada možda plače zbog narastajućih tenzija i mogućeg oružanog sukoba Grčke i Turske. Ipak, postoje i oni koji tvrde da su suze u stvari predskazale rat Azerbejdžana i Jermenije, pošto su i Jermeni, kao i Srbi i Grci, pravoslavan narod.

Prvo čudo na Androsu dogodilo se 1999. godine, kada je prva NATO granata pala na Srbiju. Bogorodica je, kako su tada ispričali svedoci, danima neprekidno plakala i suze su kapale na pod. Trag suze ostao je između oka i usta, a onda je Bogorodica ponovo proplakala. Nekoliko dana kasnije zaratili su Azerbejdžan i Jermenija oko Nagorno Karabaha.

Kako objašnjava glavni urednik Glasa crkve protođakon Ljubomir Ranković, mirotočenje ikona i freski poznato je u pravoslavnom svetu od davnina i najčešće predskazuje teške trenutke.

“Suze majke svete su plač nad svojom decom. Mirotočenje se javlja u sudbinskim vremenima, kada se događaju velike nevolje. Ako se zna da je freska Presvete Bogorodice zaplakala kada je počelo bombardovanje Srbije, jasno je zašto sada plače. I nije samo to opasnost od rata već i borba sa bolešću, odnosno koronom, pred kojom je i nauka nemoćna”,kaže protođakon Ranković.

S druge strane, on napominje da se ne treba plašiti mirotičenja ikona i freski samog po sebi jer su one najčešće lekovite i isceliteljske.

kurir.rs/s.telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track