OVO JE REČ GODINE I NIJE KORONA! U 2020. je upotrebljena više od 250.000 puta, a zajednička je za MILIONE širom sveta
Foto: Profimedia

Kolinsov rečnik

OVO JE REČ GODINE I NIJE KORONA! U 2020. je upotrebljena više od 250.000 puta, a zajednička je za MILIONE širom sveta

Zanimljivosti -

Dok su svetske vlade provele veći deo 2020. godine pokušavajući obuzdati pandemiju korona virusa, Kolinsov rečnik je rečju godine proglasio 'lockdown' (zatvaranje).

Engleski naziv 'lockdown' tvoren je reči 'lock' - 'zaključati' i 'down'- 'dole'. Engleska reč 'lockdown' znači 'zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija'.

U objašnjenju Kolinsa piše da je reč, koja se definiše kao "nametanje strogih ograničenja putovanja, socijalne interakcije i pristupa javnim prostorima" odabrana jer predstavlja "iskustvo za milijarde ljudi širom sveta".

foto: Profimedia

Šest od deset reči koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su "korona virus", "samoizolacija" i "socijalno distanciranje".

Uredništvo Kolinsa je pojasnilo da je u 2020. reč 'lockdown' upotrebljena više od 250.000 puta u odnosu na samo 4000 puta prošle godine.

U užem je izboru bila i reč 'TikToker', koju Collins definše kao "osobu koja redovbi deli ili se pojavljuje u videozapisima na TikToku", aplikaciji za deljenje videozapisa.

I reč 'BLM', skraćenica od "Black Lives Matter" (Crni životi vrede) našla se u užem izboru. Kolins je definipe kao "pokret koji vodi kampanju protiv rasno motiviranog nasilja i ugnjetavanja".

foto: Profimedia

kurir.rs/jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track