DANAS JE SVETSKI DAN ŠAMPANJCA: Mnogi vole da ga piju, a znate li kako je ovo piće NASTALO?
Foto: Profimedia

ZANIMLJIVO

DANAS JE SVETSKI DAN ŠAMPANJCA: Mnogi vole da ga piju, a znate li kako je ovo piće NASTALO?

Zanimljivosti -

Šampanjac je piće koje se otvara u posebnim i svečanim prilikama, a jedna takva je i doček Nove godine.

Upravo danas, 31.12., slavi svoj dan! Ovo penušavo vino nastalo je u Francuskoj. Slepi monah benediktinske opatije Hautviler, našao je način kako da šampanjac, koji je u početku bio lošeg ukusa jer se pokvario, učini vrhunskim pićem.

šampanjac
foto: Profimedia

Loš ukus stvorio se jer su mrtvi kvasci ostajali u boci, a njihov talog zamućivao je vino, ali naknadnim vrenjem razvije se ugljendioksid koji mu daje lepu penu i blago kiselkast ukus. To vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca.

Dugo vremena smatrao se opasnim pićem zbog eksplozije boce koja se mogla dogoditi, a radnici su nosili zaštitne maske i kacige. Nakon nekog vremena kreirale su se boce od debljeg stakla, pa je taj problem rešen. Iako mnogi nisu ljubitelji ovog pića već ga popiju samo kako bi nazdravili u svečanim situacijama, u zemljama poput Švajcarske i Belgije ima puno obožavatelja, a najviše ih je u Velikoj Britaniji koja je na četvrtom mestu po ispijanju ovog pića.

šampanjac
foto: Profimedia

Najskuplja boca, koju je kreirao Aleksander Amosu košta 2.700.000 dolara. Napravljena je ručno s osamnaestokaratnim komadićima zlata i devetnaestokaratnim dijamantima. Zanimljiva činjenica jeste da prva čaša šampanjca koja se natoči sadrži najviše mehurića, a samim tim i najjače 'udara' alkohol, pa mnogi stručnjaci upozoravaju da ovo piće pijete polako i umjereno - i da ga jednako oprezno otvarate.

šampanjac, otvaranje
foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Večernji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track