Najnovije vesti

U PONOĆ SE OTVARAJU NEBESA: 8 narodnih RITUALA na Bogojavljenje, devojke mese loptice sa imenima, a evo zašto je jedna prazna
Foto: Profimedia

verovanje

U PONOĆ SE OTVARAJU NEBESA: 8 narodnih RITUALA na Bogojavljenje, devojke mese loptice sa imenima, a evo zašto je jedna prazna

Zanimljivosti

Vaša srodna duša traži vašu ili čeka da je vi pronađete, ali pre toga možete otkriti njegovo ime i dati svom srcu mali nagoveštaj! Evo kako su nekada devojke tražile pomoću običaja, rituala i verovanja ljubav svog života...

1. Otvaranje nebesa

Ovo je najpoznatiji običaj vezan za Bogojavljensku noć. Naime, veruje se da se dan pred Bogojavljenje, u gluvo doba noći, tačno u ponoć otvaraju nebesa. Tom prilikom treba da se pogledaju nebo i zamisle želje za koje se veruje da će se sigurno ostvariti.

2. Ogledalce ispod jastuka

Običaj je da neudate devojke veče pred Bogojavljenje stave ogledalce ispod jastuka, jer se veruje da će tako sanjati mladića za koga će se udati.Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne, pa bi tako mlada devojka, umesto da ugleda lik onoga za koga će se udati mogla bi postati žrtva još jednog narodnog verovanja – sedam godina nesreće u ljubavi.

sveća, ogledalo
foto: Profimedia

3. Loptice od testa

Takođe, u pojedinim krajevima mlade devojke mese po četiri loptice od testa. U tri stave papirić sa imenima svojih simpatija, a jedan ostave prazan. Zatim se te loptice ubace u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, ona nosi papirić sa imenom ljubavi te devojke. Ukoliko je isplivala prazna loptica, znači da devojka još nije upoznala svog suđenog.

4. Voda sa izvora U nekim krajevima je običaj da na Bogojavljensko jutro mlade devojke odlaze do netaknutog izvora vode, bace u njega nekoliko zrna pšenice ili neke druge žitarice i kažu: “Kako ide voda, tako da ide i berićet u naše njive”. Zatim zahvataju vodu i nose je svojim ukućanima. Ponegde se još sačuvao običaj da ukućani popiju malo te vode preko sekire, jer se veruje da će se na taj način izbeći svađa među njima.

sveti izvor, sveta vodica, selo Banjica, manastir Stjenik
foto: Rina.rs

5. Predskazanje vremena Običaj je negde da starije žene na Bogojavljenje vode računa o vremenskim prilikama i tako predskazuju kakva će godina biti. Ako, recimo, taj dan bude mraza i snega, veruje se da će godina biti rodna, a vedro vreme najavljuje sušnu godinu.

zima, sneg, ledeni talas
foto: Ana Paunković

6. Ukrštanje vetrova najavljuje narednu godinu Na Bogojavljenje izlazi se na neku vetrometinu sa malo pepela u ruci. Pepeo se pušta da bi se odredilo koji se vetra zakrstio, odnosno, koji vetar je bio pobednik na Krstovdan. Godina će biti sušna ako duva istočni vetar, zapadni vetar predskazuje rodnu godinu, dok južni vetar predskazuje kišnu i bolešljivu godinu.

7. Kupanje u reci za zdravlje Zarad boljeg zdravlja u reci se ritualno izvodilo kupanje pred samo svanuće na Bogojavljenje. Ovaj ritual mogli su da izvode isključivo zdravi ljudi.

Jovan Todorović, Užice, pobednik, časni Krst
foto: Kurir/Zoran Šaponjić

8. Trka za krst U reku se baca Časni krst, a mladići se takmiče koji će prvi da stigne do njega. Za onog mladića koji prvi dopliva do njega veruje se da će imati sreće tokom cele godine.

Istanbul, Bogojavljanje, Časni krst, plivanje
foto: EPA / Sedat Suna

kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...