ZAŠTO SE CRKVENA ZVONA OGLAŠAVAJU U PODNE? To ima veze sa našim glavnim gradom i TURCIMA!
Foto: Marina Lopičić

izuzetna priča

ZAŠTO SE CRKVENA ZVONA OGLAŠAVAJU U PODNE? To ima veze sa našim glavnim gradom i TURCIMA!

Zanimljivosti -

Papa Kalist III je naredio da se crkvena zvona oglase u podne i na taj način pozvao vernike širom sveta da se svakodnevno mole za branioce Beograda od otomanskih napada.

Sve se to dešavalo u vreme otomanske opsade Beograda.

- Neposredno pred beogradsku bitku papa Kalist je izdao bulu, krajem juna meseca 1456. godine, sa ciljem da se oglase zvona sa bazilike SV Petra u Rimu, moleći se da se dogodi čudo, koje se i dogodilo pobedom u beogradskoj bici, koja se završila 22.jula 1456. godine. To je blistava pobeda hrišćanskog oružja na čelu sa ugarskom kraljevinom - istakao je Stefan Mavrović, kustos-istoričar gradskog muzeja Vršac.

crkva
foto: Profimedia

Nedugo zatim se poziv na molitvu za beogradske branioce pretvorio u slavlje zbog hrišćanskog trijumfa. Ta vest o pobedi nad vojnicima Otomanskog carstva polako počinje da se širi svetom.

- U Rim je došla 6. avgusta tako da je papa Kalist izdao još jednu bulu, a naredbu nije menjao i onda je ostao običaj, prosto tradicija da se sva zvona oglašavaju u podne - istakao je Stefan Mavrović.

Patrijarh Irinej, preminuo, crkva, vernici, Saborna crkva
foto: Ana Paunković

Ono što je fascinantno je i to da ta naredba nikada nije povučena, tj. papa nikada nije povukao naredbu. I dan-danas u Turskoj, zvona zvone u podne za molitvu, ali i kao znak hrišćanske pobede.

Bonus video:

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track