BIO JE BESKUĆNIK I KORISTIO NARKOTIKE: Muškarac preokrenuo život i postao profesor na fakultetu, ispričao detalje BORBE! (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram

izuzetna priča

BIO JE BESKUĆNIK I KORISTIO NARKOTIKE: Muškarac preokrenuo život i postao profesor na fakultetu, ispričao detalje BORBE! (FOTO)

Zanimljivosti -

Priča Džesija Tistla (44) je jedna od onih sa srećnim krajem. Naime, Džesi je bio beskućnik, navučen na met i kokain sa strašnom infekcijom koja je pretila da ga ubije, a on je spas potražio u zatvoru.

Sada radi kao asistent na fakultetu, opet je u kontaktu sa majkom i sa željom da se ostvari kao roditelj. Konačno zna kakav je osećaj kada imate dom.

Sve je počelo u ranom detinjstvu, imao je oko 4 godine kada ga je otac uveo u tamni svet zločina. On je učio Džesija i njegovu braću da kradu hranu po radnjama.

Džesi je Kanađanin, rođen u Saskačevanu. Njegova majka je pripadnica indijanskog plemena Metis Kri, a upoznala je njegovog oca kada je bežao od policije zbog kršenja zakona.

Last photo I swear. Taken in Cape Breton in 1981 when we'd literally form like Voltron. I'm in the middle with the...

Posted by Jesse Thistle on Sunday, September 13, 2020

Džesijev otac je bio zavisnik od droge, a odnos njegovih roditelja je bio veoma loš od početka. Kada su se rastali, Džesi i njegova braća su prešli u Mus Džav da žive sa majkom. Posle izvesnog vremena, otac se vratio u njihove živote, rekavši im da je pobedio zavisnost i da želi da se brine o deci. Majka je pristala jer je želela da se malo odmori od svega.

Džesijev otac je brzo pokazao svoje pravo lice - decu je ostavljao samu u stanu na duži period, sa jako malo hrane a on je išao u potragu za drogom. Komšije su prijavile slučaj socijalnoj službi, deca su stavljena u hraniteljske porodice sve dok nisu završili u kući bake i deke u Ontariu.

When Grandma took me to get finger printed for the Kids Identity Sign Up after my Mom visited us for the first time. I...

Posted by Jesse Thistle on Thursday, September 17, 2020

Džesi je rastao ne znajuću ko je zapravo, pogotovo što nije bio u dodiru sa indijanskim korenima. Tukli su ga kao tinejdžera, a on je pričao da je italijanskog porekla jer je smatrao da će se lakše uklopiti u većinski belačko društvo. Kako je odrastao krajem 80-ih i početkom 90-ih, išao je na dosta žurki i rejvova gde se susreo sa raznim vrstama opijata koji su mu omogućavali beg od surove stvarnosti.

- Izgubio sam sebe, na duži period... Kažu da droga koja vodi u tešku zavisnost nije marihuana, već trauma i u mom slučaju je to bilo tačno - objasnio je Džesi.

Škola mu nije išla, pa se ispisao iz srednje i priključio bandi i sve to vreme je koristio drogu u velikim količinama. Takvo ponašanje ga je koštalo odnosa sa bakom i dekom, koji su ga izbacili iz kuće kada su saznali da se drogira.

The lost person I was way back when. Those eyes... I say a little prayer, burn a little smudge every time I look at this old mug shot.

Posted by Jesse Thistle on Sunday, September 13, 2020

Džesi je posle izbacivanja iz kuće otišao kod brata u Vankuver koji mu je pripretio da će ga izbaciti iz kuće ako se bude drogirao. Zavisnost je bila jača, a brat, koji je tada radio u policiji ga je izbacio iz kuće jer je osteio marihuanu u kući. Tako je počela Džesijeva karijera beskućnika.

- Selio sam se od mesta do mesta, od prihvatilišta do prihvatilišta, spavao sam na kaučima raznih ljudi, rođaci su mi dozvoljavali da budem kod njih nekoliko meseci, ali ja sam bio stalno u pokretu, uvek u potrazi za novim mestom... Borio sam se sa zavisnostima ali nikada nisam poptražio pomoć - objasnio je asistent, koji je u međuvremenu postao kandidat za doktorat.

Dotakao je dno onog trenutka kada je živeo sa drugim bratom i nekako je ostao napolju dok je stan bio zaključan. U tom trenutku, podstaknut nečim što se zove ''psihoza zavisnosti'' on je umislio da je njegova devojka ostala u stanu sa bratom i on je želeo po svaku cenu da se vrati. Počeo je da se penje po zgradi koja je imala tri sprata i taman kada je trebalo da uđe kroz prozor, on se sapleo i pao, slomivši zglobove i nogu. Imao je operaciju, ali zbog lošeg životnog stila koji je uključivao drogu, pušenje i alkohoh uspeo je da dobije gadnu infekciju.

Lutao je ulicama, bolestan i lud od droge. U magnovenju je rešio da opljačka prodavnicu ne bi li otišao u zatvor i pokušao da se spasi. Posle mnogo muke, emotivne i fizičke, uspeo je da se izbori sa demonima. Dok je bio u zatvoru, primetio je jednog zatvorenika koji nikada nije upadao u probleme i sa svima je bio dobar. Taj čovek je uglavnom učio i Džesi je rešio da proba da promeni svoj loš život učeći. Kada je počeo sa edukacijom , bio je jedva funkcionalno pismen, ali uz pomoć ostalih zatvorenika i zaposlenih u zatvoru počeo je da napreduje.

Jedan rehabilitacioni centar je platio kauciju Džesiju i rešio da mu pomogne. Džesi je učio in lečio se, a zavisnost od droge je zamenio zavisnošću od učenja i knjiga. Čvrsto je rešio da iskoristi pruženu šansu. U međuvremenu, se pomirio sa bakom koja je umirala od leukemije i obećao joj da će završiti studije. Takođe, ponovo se povezao sa majkom i svojim korenima.

Upoznao je i ljubav svog života, Lusi. Rekli su joj da on nije dobra prilika, ali ona se nije obazirala i rešila je da mu pruži dom koji nikada nije imao. On je diplomirao kao najbolji u klasi. Sada se nada se potomstvu i radi kao asistent na fakultetu. Nada se da će uskoro postati doktor jer radi na disertaciji i kaže da nije bilo drugih da mu pomognu nikada ne bi uspeo da promeni svoj život iz korena.

BONUS VIDEO:

(Kurir.rs/A.M./Unilad)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja