DA LI ZNATE ČEMU SLUŽI RUPICA NA KATANCU I OTVOR NA VARJAČI? Ovi detalji nisu dekoracija, imaju svoju SRVHU, evo i za šta
Foto: Shutterstock

sve ima svoju svrhu

DA LI ZNATE ČEMU SLUŽI RUPICA NA KATANCU I OTVOR NA VARJAČI? Ovi detalji nisu dekoracija, imaju svoju SRVHU, evo i za šta

Zanimljivosti -

Ponekad se služimo nekim stvarima gotovo svakodnevno, a da nismo obratili pažnju na neke detalje na njima i zapitali se - čemu to služi? Neki detalji na stvarima oko nas nisu tamo zbog dekoracije, već imaju svrhu.

Znate li čemu je namenjena poluga na unutarašnjem retrovizoru automobila? To je poluga za dan/noć vožnju, odnosno služi za zaštitu vozača od toga da ga noću ne zaslepe svetla vozila koje se nalazi iza njega. Ta poluga se nalazi na donjem delu retrovizora, a može da se gurne ili povuće i onda se ogledalo pomeri na gore ili dole.

Retrovizor
foto: Profimedia

Na primer, otvor na vrhu dugačke ruče od tiganja ili lonca ne služi samo kako bi se posuda okačila, već u nekim slučajevima (kod nekih modela) to je vrlo korisno za odlaganje velike drvene kašike - vrh drške provucite kroz otvor i ostaće ukoso iznad posude tokom pripreme hrane.

tiganj
foto: Profimedia

Zatim, jeste li ikad primetili malu rupicu na katancu? Ona se ne nalazi na dnu katanca dekorativno, već ima vrlo važnu ulogu - pomaže vodi da izađe iz mehanizma kad se katanac koristi na otvorenom čime se smanjuje mogućnost rđe.

katanac, brava, lanac, ograda
foto: Profimedia

Jeste li uočili metalni deo na početku svakog metra koji majstori najčešće koriste. Ako pogledate malo bolje mnogi na tim metalnim trakama imaju nešto nalik na zupce koji se mogu koristiti za označavanje mere na, recimo drvetu, umesto olovke.

metar
foto: Profimedia

Posebna kašika za kuvane špagete u sredini ima okrugli otvor koji je zapravo vrlo koristan. Osim što pomaže da se voda ocedi tokom vađenja gotove testenine iz vode, ona je savršena mera za količinu špageta po osobi. Onoliko nekuvanih špageta koliko stane u tu rupu - toliko je potrebno za jedan obrok. Istu ulogu ima rupa na drvenoj kašiki.

kasika sa rupom, spagete, kasika za spagete
foto: Profimedia

Imate li ideju čemu služi mali otvor na otvaraču limenke gaziranog soka? Nije tamo zbog dekoracije već ima vrlo korisnu ulogu. Naime, ta rupa služi kako bi držala slamku na mestu i tako vam olakšala ispijanje soka.

konzerva sa slamlkom
foto: Printscreen/Youtube

Često uz novi komad odjeće koji ste kupili, u maloj vrećici dobijete rezervno dugme i komadić tkanine, posebno kada kupujete ozbiljnije komade poput sakoa ili kaputa. Više je razloga zašto se taj komadić tkanine našao tamo. Jedan je taj da vam može poslužiti kao zakrpa te da vam bude lakše da pronađete isti ili sličan materijal u trgovini.

Takođe, postoji i teorija kako taj komadić služi za testiranje kod pranja ako, recimo, prvi put koristite novi deterdžent, a ne želite uništiti omiljeni odevni predmet.

dugme, jakna
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./24satahr)

Bonus video:

07:48

ADRENALIN, TAKTIKA, BORBA, ZABAVA: Pejntbol prerastao u sport koji svako treba da proba (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track