ČUVAO KOČU, RANKOVIĆA, TITA, A ONDA SU GA BACILI NA ULICU Bio je idol i Glogovcu! Srpski baletan oduševljavao je bivšu JUGU
Foto: Printscreen

BALET NA TERAZIJAMA

ČUVAO KOČU, RANKOVIĆA, TITA, A ONDA SU GA BACILI NA ULICU Bio je idol i Glogovcu! Srpski baletan oduševljavao je bivšu JUGU

Zanimljivosti -

Jovan Bulj je voleo svoj posao i tako ga dobro obavljao da je postao zvezda u Beogradu, Jugoslaviji, ali i širom sveta sedamdesetih godina. U knjizi "Glogi" Aleksandra Đurišina o preminulom glumcu Nebojši Glogovcu piše da ga Jovana glumac prosto obožavao u mladosti.

Bio je saobraćajni policajac, uvek besprekorno odeven u belu uniformu sa zlatnim dugmadima, sa belim šlemom na glavi i belim rukavicama na rukama. Regulisao je saobraćaj u centru grada, na raskrsnicama kod Londona, Doma Omladine, na Terazijama. Radio je to na sasvim osoben način, gracioznim, gotovo baletskim pokretima. Uglađen, ljubazan i uvek nasmejan, privlačio je pažnju i uživao simpatije, kako učesnika u saobraćaju, tako i brojnih prolaznika.

Jovan Bulj
foto: Printscreen

Jovan je završio Policijsku školu u Sarajevu. Tek što je odslužio vojsku kao gardista u Beogradu, vratio se u glavni grad, gde je primljen u Savezni sekretarijat unutrašnjih poslova i bio angažovan u obezbeđenju. Sedam godina je čuvao najvažnije zgrade i ljude: SUP, SIV i CK, Koču Popovića, Veljka Vlahovića, Aleksandra Rankovića i Tita, koji će ga kasnije zvati kao gosta na prijeme. Posle Lekinog pada, kada su mu mnoge kolege penzionisane, Bulj je pitao da ga premeste u saobraćajce. Rekli su mu da je previše nizak, ali su na njegovo navaljivanje popustili.

Jovan Bulj
foto: Printscreen

„Najbolji dasa posle Elvisa Prislija”, rekli su engleski hipici za Jovana Bulja dok su ga posmatrali kako 1970. godine reguliše saobraćaj u londonskom Oksford stritu. Asocijacija je bila na mestu jer Bulj ne samo da je bio naočit, nego je i plesao vešto kao kralj rokenrola, jedino što su njegovi pokreti više ličili na baletske piruete i, umesto kukovima, njihao je rukama. Čak mu je i uniforma - potpuno bela od cipela preko rukavica do „tropskog” šlema, s nacifranim gajtanom za pištaljku i zlatnim širitima i dugmetima - bila kitnjasta gotovo kao odora u kojoj je Prisli zabavljao publiku u luksuznim hotelima Las Vegasa.

Bulj je nastupao na mnogo skromnijim mestima - raskrsnicama na Slaviji, Zelenom vencu, kod Trga Republike i „Londona”, odakle je na vrhuncu jugoslovenske slave pozvan da prikaže talenat i u „pravoj” prestonici Engleske. Bio je, kako bi rekli šou biznis menadžeri, „gostujuća atrakcija” i u drugim evropskim metropolama, ali ga je najviše ljubavi obasipalo na ulicama Beograda, koje je „raščišćavao” desetak godina.

Brodvej je imao „pevajućeg detektiva”, mi smo imali „saobraćajca koji pleše”.Osim u London, zvali su ga i u Rim, Milano, Bern, Cirih, Pariz, Rusiju, da se ne spominju letnja gostovanja u gradovima duž Jadrana. Na svetskom prvenstvu u gracioznom regulisanju saobraćaja osvojio je treće mesto, ali je ovde ostao prvi i jedinstven do 1980. godine, kada je prevremeno poslat u penziju. Rekli su mu da je više glumac nego saobraćajac i uputili ga da prati vozove. Kad je napustio državnu službu, pomagao je supruzi u trafici da bi potom čuvao parking na Savskom keju.

Jovan Bulj
foto: Printscreen

Bio je svojevrsna atrakcija – ljudi su se u velikom broju okupljali da bi posmatrali Jovana kako izvodi svoju koreografiju. Beograđani su svoje goste rado vodili da vide legendarnog saobraćajca na radnom mestu.

Prilikom boravka u Londonu, predstavljen je i kraljici Elizabeti. U vreme najveće popularnosti, išao je na prijeme u Skupštini grada, kao i kod predsednika Tita.

Preminuo je 2010. godine, u 71. godini.

kurir.rs/nadlanu

Bonus video:

01:26

Vesna de Vinča u Pulsu Srbije otkrila da misica ima koronu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track