Najnovije vesti

PRVI KOMUNISTA U LONDONU! Evo kako su Britanci dočekali Tita, a OVAKO zvuči njegov engleski! VIDEO
Foto: Youtube Printscreen

Broz i Čerčil

PRVI KOMUNISTA U LONDONU! Evo kako su Britanci dočekali Tita, a OVAKO zvuči njegov engleski! VIDEO

Zanimljivosti

Na snimku se vidi susret sa Čerčilom, kao i velike mere obezbeđenja, ali možete da čujete i kako je predsednik Jugoslavije govorio engleski!

Čuveni filmski žurnal "British Pathe" najveći deo svoje arhive prezentuje na Jutjubu. Reč je o snimcima koji beleže najznačajnije događaje u istoriji 20. veka.

Tako javnost ima prilike da vidi i kako je izgledala poseta Josipa Broza Tita Velikoj Britaniji 1953. godine. Na pozv britanskog ministra spoljnih poslova Entonija Idna, Tito je došao svojim čuvenim brodom "Galebom", a dočekao ga je premijer Vinston Čerčil.

Osim što je to bila prva Titova poseta nekoj zapadnoj državi i prva poseta vođe komunističke države Velikoj Britaniji, bio je to prvi put da je maršal napustio zemlju od razlaza sa Sovjetima. Baš zato su mere obezbeđenja u Londonu bile ogromne. Tito se kroz grad provezao u blindiranim kolima - dok se Čerčil šetao, a nedaleko od mesta gde je pristao u luci eksplodirala je magnezijumska raketa.

Na ovom retkom snimku jasno se čuje kako Broz govori engleski.

"Želim da kažem narodu Velike Britanije da stanovnike moje države treba da smatraju iskrenim saveznicima zato što narodi nove Jugoslavije imaju iste ciljeve kao i narod Velike Britanije", rekao je maršal mnogobrojnom narodu koji se okupio na obali Temze.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV OTKRIVA TAJNE TITOVE KUHINJE: Ovaj kuvar je za Broza osmislio KARAĐORĐEVU ŠNICLU

(Dnevna)

Bonus video:

KONOVA BURNA REAKCIJA NA PRIČU O OSTAVCI
00:41

KONOVA BURNA REAKCIJA NA PRIČU O OSTAVCI

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...