ŠVAJCARCI TVRDE DA NA UKUS SIRA NAJBOLJE UTIČE HIP HOP: Naučnici sproveli ČUDAN eksperiment i došli do ZANIMLJIVIH rezultata!
Foto: Shutterstock

dobro je znati

ŠVAJCARCI TVRDE DA NA UKUS SIRA NAJBOLJE UTIČE HIP HOP: Naučnici sproveli ČUDAN eksperiment i došli do ZANIMLJIVIH rezultata!

Zanimljivosti

Neobičan eksperiment sproveden u Švajcarskoj pod nazivom "Cheese in Surround Sound" pokazao je da izlaganje sazrevajućeg sira muzici rezultira boljim ukusom.

sir, masline, vino, carine
foto: Profimedia

Studija je sprovedena jer su naučnici hteli da ispitaju kako mikroorganizmi koji daju ukus siru mogu da reaguju na različite vrste zvučnih talasa.

Tokom testiranja, devet identičnih kolutova ementalera od 22 kilograma stavljeno je u pojedinačne drvene sanduke i puštano im je pet različitih muzičkih žanrova i tri različite frekvencije (visoka, srednja, niska).

Svakom komadu sira je dodeljena pesma koju je "slušao" 24 sata tokom procesa sazrevanja, i tako šest meseci. Neke od melodija bile su Mocartova "Čarobna frula", Led Cepelin "Stairway to Heaven" i "Tribe Called Quest" – "Jazz (We got got)".

Džimi Pejdž, Engleska, Bend, Plagijat, Taurus, Led Cepelin, Spirit, Robert Plant
foto: Profimedia

Ovi akustični kolutovi sireva zatim su podvrgnuti ispitivanjima prehrambenih tehnologa sa Univerziteta primenjenih nauka u Cirihu. Zaključeno je da "sirevi izloženi muzici imaju opšte blaži ukus u poređenju s kontrolnim uzorcima koji nisu bili izloženi".

Hip-hop uzorak bio je najukusniji od svih sireva izloženih muzici, rekli su istraživači. Ti neverovatni rezultati pokazuju kako bioakustični uticaj zvučnih talasa utiče na metaboličke procese u siru.

Sirevi su zatim predstavljeni visokokvalifikovanim kulinarskim stručnjacima u testu slepog ukusa. Utvrdili su da su sirevi koji su bili izloženi niskim frekvencijama bili slađi od ostalih.

"Za kuvara poput mene ovi rezultati su fascinantni. To nam otvara nove puteve u smislu kreativnog rada s hranom u budućnosti", rekao je švajcarski kuvar Benjamin Lizi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Magazin Novosti)

Bonus video:

Gologlavka - Zaboravljena jela Srbije
03:34

Gologlavka - Zaboravljena jela Srbije

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja