ČESTA DILEMA OVIH DANA: Na koliko STEPENI treba podesiti KLIMU? Osobe sa HRONIČNIM OBOLJENJIMA treba da budu posebno obazrive!
Foto: Profimedia

savet

ČESTA DILEMA OVIH DANA: Na koliko STEPENI treba podesiti KLIMU? Osobe sa HRONIČNIM OBOLJENJIMA treba da budu posebno obazrive!

Zanimljivosti -

Prilikom podešavanja temperature na rashladni uređajima moramo biti vrlo pažljivi i oprezni.

Iako postoje vrlo efikasni načini da rashladite svoj dom u vrelim danima i bez tehnologije, rashladni aparati poput klima-uređaja vrlo su korisni u danima najveće vrućine, pa mnogi ne mogu da zamisle leto bez njih.

Klima uređaj
foto: Profimedia

Kako objašnjavaju stručnjaci, idealna temperatura zatvorenog prostora u kojem je uključen klima-uređaj tokom letnje žege jeste ona koja je 7-8 stepeni niža od spoljašnje temperature. Dakle, ako je napolju 35 stepeni, rashladni uređaj podesite na 27-28 stepeni.

Sudeći po preporukama američkog Ministarstva za energetiku, najbolje je uključiti klimu na 78 stepeni Farenhajta, tj. 25,5 stepeni Celzijusa, za šta se ističe da je savršen balans uštednje struje i udobnosti, ali ova tema je jedan od najboljih primera tvrdnje da ne postoji rešenje koje je jednako idealno za sve.

Klima uređaj
foto: Profimedia

Osobe koje imaju hronične zdravstvene probleme treba da budu veoma obazrive pri podešavanju temperature zatvorenih prostorija u danima najveće vrućine. To posebno važi za one s niskim pritiskom i starije osobe koje imaju poteškoće sa cirkulacijom krvi.

Pacijenti s dijagnostikovanim inhalacionim alergijama i astmom ne treba da brinu prilikom upotrebe ovih aparata, ukoliko ste odabrali kvalitetan proizvod i redovno ga održavate, oni ne mogu da škode vašem stanju. S druge strane, ako je klima-uređaj nekvalitetan, nepravilno instaliran i neredovno održavan, može da dovede do širenja štetnih mikroorganizama.

klima
foto: profimedia

Kurir.rs/A.A./glossy

Bonus video:

00:14

CECA UŽIVA ZA SVE PARE! Ražnatovićka pokazala snimak sa ODMORA, a svi su primetili OVAJ detalj na njoj! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track