KONAČNO REŠENA MISTERIJA! Ovo je razlog zašto u frižideru ima SVETLA, a u zamrzivaču ne: Profesor sve objasnio do tančina!
Foto: Shutterstock

istina

KONAČNO REŠENA MISTERIJA! Ovo je razlog zašto u frižideru ima SVETLA, a u zamrzivaču ne: Profesor sve objasnio do tančina!

Zanimljivosti -

Svako ko je ikada usred noći tiho ušetao u kuhinju i zavirio u frižider da bi nešto gricnuo, zna da se u frižideru nalazi sijalica koja će mu tu "misiju" olakšati.

Frižider, čovek
foto: Shutterstock

Kada otvarate frižider, u njemu se automatski pali lampica, ali se mnogi pitaju zašto u frižideru ima svetla a u zamrzivaču ne? I zamrzivač je deo frižidera, otvara se po istom principu, ali nema sijalicu koja će nam olakšati piše Mondo.

Odgovor na ovo pitanje dao je profesor ekonomije Robert H. Frenk sa Kornel univerziteta. Jednostavno je - razlog je novac!

"U zamrzivaču nema svetla zbog odnosa troška i dobitka. Trošak instaliranja osvetljenja u zamrzivač ostaje fiksni, bez obzira na to koliko često ćete otvarati zamrzivač. Dobitak je taj što ćete lakše naći hranu koja vam treba. Ali, pošto ljudi mnogo ređe otvaraju zamrzivač od frižidera, trošak je daleko veći od dobitka. Zato proizvođači gledaju da uštede, i odriču se tog drugog svetla", rekao je profesor Frenk.

Meso, Frižider, Hrana
foto: Shutterstock

On dodaje da nije isključeno da će se ovo i promeniti, jer će proizvođač dalje gledati da li je tržište spremno da plati za takav dobitak.

"U principu, pravljenje takvih dodataka uvodi se kada se proceni da je tržište spremno da plati. Kako raste platežna moć, tako raste i verovatnoća uvođenja novih dobitaka. Odnos troška i dobitka tako pokazuje trend da će potrošači dubljeg džepa uskoro potražiti svetlo u zamrzivaču i da će im proizvođači izaći u susret", objasnio je on.

frižider
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:05

INDI I ĐANIJEVA SLAĐA DOMINIRAJU U PARIZU: Pevačica i žena pevača se skockale BOLI GLAVA, jedna u odelu, druga u VATRENOJ haljini!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track