NIKO NE BI POMISLIO DA JE TO MOGUĆE: Ovaj kućni posao smanjuje STRES i povećava nivo SREĆE! Deluje kao TERAPIJA
Foto: Profimedia

ISRAŽIVANJE POKAZALO

NIKO NE BI POMISLIO DA JE TO MOGUĆE: Ovaj kućni posao smanjuje STRES i povećava nivo SREĆE! Deluje kao TERAPIJA

Zanimljivosti -

Istaživanje univerziteta "Florida State" pokazalo je da ručno pranje posuđa ima terapeutski učinak i mnogima naporna, dosadna i monotona aktivnost, povećava osećaj zadovoljstva i smanjuje nervozu i osećaj jeskobe.

Rezultati su pokazali da su učesnici kroz pranje suđa imali izraženiju svest o sebi i okolini, veću inspiraciju i kreativnost, a smanjenju nervozu, a istraživači kažu da nije samo pranje suđa terapeutsko; tako na nas navodno deluje svaki posao koji obavljamo rutinski, bez mnogo razmišljanja.

pranje sudova
foto: Profimedia

- Pranje veša, usisavanje i skupljanje lišća delovaće isto kao pranje suđa; primorati će vas da samo 'budete prisutni - kažu istraživači.

Neke studije su pokazale da ručno pranje posuđa poboljšava crevnu floru, što rezultira i sa smanjenim alergijama. Tako je pokazala Švedska studija iz 2015. godine u kojoj je sudelovalo 1.000 roditelja male dece: deca roditelja koji su svoje suđe prali ručno mnogo su ređe obolevala od kožnih ekcema, astme i peludne groznice.

Naime "higijenska hipoteza" kojom se ova studija vodila kaže da zahvaljujući sve češćoj upotrebi antibakterijskih sapuna i sredstva za dezinfekciju ruku, te premalo vremena provedenom u prirodi uz životinje, deca više nisu ni blizu izložena tolikom broju bakterija i drugih mikroorganizama kao pre, zbog čega im imunološki sistem ne uči da prepoznaju koji su mikrobi bezazleni, a protiv kojih se treba boriti. To je prema mnogim lekarima i razlog prečestog razboljevanja i raznih alergija, od peludne do alergija na hranu.

deca
foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/Vecernji.hr

Bonus video:

03:35

MUCANJE JE IZLEČIVO! Logoped objasnio kako funkcioniše terapija i koliko vremena je potrebno da se govor vrati u normalu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track