KEŠA JE BIO JEDINI MAČOR U RUSKOM NASELJU: Proglasili ga artičkom lisicom da bi IZBEGAO ZAKON o zabrani mačaka! Živeo je 14 godina
Foto: Shutterstock

sprečili njegovo izgnanstvo

KEŠA JE BIO JEDINI MAČOR U RUSKOM NASELJU: Proglasili ga artičkom lisicom da bi IZBEGAO ZAKON o zabrani mačaka! Živeo je 14 godina

Zanimljivosti -

Mačak Keša bio je legendarni stanovnik ruskog naselja Barencburg u kojem zvanično nije bilo mačaka zbog zabrane istih zakonom iz 1992. godine, te je, kako bi se sprečilo njegovo izgnanstvo klasifikovan kao polarna lisica.

Nažalost, Keša je uginuo 20. januara, a prema rečima tamošnjih stanovnika živeo je 14 godina, a život mu je bio i te kako zanimljiv.

"Keša je za nas bio više od mačke - bio je deo Barencburga. Njegova smrt je jako rastužila mnoge građane jer smo uglavnom svi mi mnogo puta sreli Kešu i brinuli o njemu. Sada, najčešća mesta gde ste mogli da sretnete Kešu (kantina ili kod Doma kulture) izgledaju prazno bez njega. Radimo na odavanju počasti Keši, tako da neće biti zaboravljen. Ima mnogo o priča Keši, on je imao dug i zanimljiv život - napisao je Ivan Veličenko, turistički menadžer naselja, u onlajn intervjuu.

Mačke su zabranjene na Svalbardu 1992. zbog zabrinutosti zbog bolesti i da bi se zaštitila ogromna populacija ptica. Ali pojavile su se i priče postoje još tri mačke koje su zvanično registrovane u Barencburgu - Rizij ("crvenoglava" na ruskom), Mila i Njuravo.

Ne zna se tačno koliko dugo je Keša živeo u Barencburgu, a jedan stanovnik naselja, rekao je za AltaPres u članku objavljenom u decembru da su mačku tajno doveli Rusi 2000-ih, pošto su ga registrovali kao polarnu lisicu, prenosi Icepeople.

Dok je Keša provodio veći deo svog vremena lutajući slobodno po naselju, Olga Kostrova, lokalni turistički vodič, rekla je za AltaPres da Keša ima stalnog vlasnika.

"On nije bez vlasnika, već voli slobodu. Voli da ide u šetnje, ali živi u kući sa svojim vlasnikom. Ako ga ljudi hrane, rado će vam udovoljiti", rekla je tada Kostrova.

Keša je imao i ožiljke po licu zbog sukoba sa drugim životinjama, a poslednjih godina života više je provodio kod kuće u jednoj porodici.

"Tokom pandemije, Kešina popularnost je još više porasla", pisale su novine.

"Mačka koja živi na kraju Zemlje inspirisala je i podržavala ljude u teškim situacijama. Keši su posvetili pesme, poželeli mačku zdravlje i sanjali o tome da ga upoznaju".

(Kurir.rs/Icepeople)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track