ZIMA VAM JE DONELA DEPRESIJU? Najblaži oblik je ZIMSKI BLUZ koji traje nekoliko dana, a ovako ćete ga PREVAZIĆI!
Foto: Profimedia

ZIMSKI BLUZ

ZIMA VAM JE DONELA DEPRESIJU? Najblaži oblik je ZIMSKI BLUZ koji traje nekoliko dana, a ovako ćete ga PREVAZIĆI!

Zanimljivosti -

Potištenost koja se javlja kad su dani kraći a vreme tmurno može se, osim lekovima, savladati i što dužim boravcima napolju, na otvorenom, fizičkom aktivnošću, razgovorima s prijateljima

Zimska depresija svake godine zahvata trećinu stanovnika severne Evrope, a prisutna je i u drugim područjima, kao i kod nas - njen najjači oblik je "zimski bluz", koji traje nekoliko dana. Lekari ovu vrstu depresije nazivaju sezonski afektivni poremećaj, a uzrok mu je, prema mišljenju stručnjaka, nedostatak sunčeve svetlosti.

depresija
foto: Shutterstock

Simptomi

Simptomi zimske depresije imaju sličnosti sa običnom depresijom: bezvoljnost, nemir, razdražljivost, neobjašnjiv osećaj tuge, nedostatak snage da se nešto preduzme i zanemarivanje svog izgleda i socijalnih kontakata.

Žudnja za slatkišima

Dok su kod patološkog oblika depresije tipični nedostatak apetita i nesanica, kod zimske depresije je suprotno - postoji neprestani osećaj umora i gladi, a organizam naročito traži slatku hranu.

dijeta, slatko, slatkiši
foto: Profimedia

Blaži oblik

"Zimski bluz" je poseban osećaj depresivne tuge i pogađa mnoge u zimskim mesecima. Ipak, ovaj depresivni period traje nekoliko dana i zato se smatra znatno blažim oblikom depresije. Dva do osam odsto stanovništva koje zapada u pravu zimsku depresiju bude toliko "na dnu" da više nije u stanju da obavlja svoje svakodnevne poslove.

Nedostatak sunca

Pravi razlog zimske depresije je nedostatak sunčeve svetlosti. To svetlo u mozgu aktivira proces koji podstiče smanjivanje melatonina, hormona sna, i utiče na proizvodnju serotonina, tipičnog za aktivan, budan organizam. Kad nema sunca, onda se i po danu može dogoditi da u telu ima previše melatonina i premalo serotonina. Kad je hladno i sunčano, od depresije nema ni traga, jer upravo sunčeva svetlost podstiče stvaranje serotonina.

odmor, plaža, vitamin, obrok, sunce
foto: Shutterstock

Sklonije žene

Lekari navode da su zimskoj depresiji sklonije žene, i to mlađe, kod kojih se može utvrditi oko 80 odsto ovih poremećaja. Jedno od tumačenja zašto su žene sklonije zimskoj depresiji je na hormonalnom nivou. Naime, određena vrsta estrogena koja se pojavljuje u pubertetu koči stvaranje serotonina, tako da je njima potrebno mnogo više sunca da bi nadoknadile taj gubitak.

Kako da prevaziđete osećaj teskobe:

- Svakodnevno šetajte

- Provodite više vremena napolju

- Trenirajte

- Jedite hranu bogatu vitaminom D

- Družite se

- Napravite toplu kupku

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:58

Ove 2 grupe dece su posebno ugrožene od omikrona!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track