SUDBINA PRVIH SIJAMSKIH BLIZANACA NA SVETU: Čang i Eng se obogatili radeći u CIRKUSU, bili su oženjeni, a jedan je UMRO pre drugog
Foto: Profimedia

ČUDESAN ŽIVOT

SUDBINA PRVIH SIJAMSKIH BLIZANACA NA SVETU: Čang i Eng se obogatili radeći u CIRKUSU, bili su oženjeni, a jedan je UMRO pre drugog

Zanimljivosti -

Čang i Eng, rođeni 11. maja 1811. na Sijamu, današnji Tajland, bili su blizanci srasli levom, odnosno desnom stranom grudnog koša koji su stekli svetsku slavu zbog svojih anatomskih anomalija.

Kao rezultat njihove slave, termin sijamski blizanac počeo je da se koristi za sve blizance spojene nekim delom tela, bilo koje nacionalnosti.

Čang i Eng, su bili spojeni cevastim tkivom dužine oko 8 cm i oko 3,8 cm u prečniku. Majka im je bila polu Kineskinja, a otac Kinez. Njihova anatomska posebnost učinila je da još kao deca postanu popularni, a čak su imali i audijenciju kod kralja Sijama. Godine 1829. Čang i Eng su, bili "unajmljeni" od strane britanskog trgovca. Napustili su Sijam, i tokom naredne decenije putovali po istoku Sjedinjenih Država i Kanadi, Kubi i Evropi.

Čang i Eng Bunker
foto: Profimedia

Do 21. godine putovali su sa svojim sponzorom, koji je zarađivao od toga što ih je praktično "izlagao". Nakon toga su počeli samostalno da organizuju turneje, a stekli su i pravo malo bogatstvo. Putovali i sa crikusom P. T. Barnuma i nastupali pod imenom Sijamski blizanci.

Naselili su se u Maunt Eriju u Severnoj Karolini, postali američki državljani, kupili farmu i počeli da se bave poljoprivredom. Postali su Amerikanci, usvojivši prezime Bunker, a u aprilu 1843. venčali su se sa parom sestara, Adelaidom i Sarom Jejts.

Čang i Eng su održavali odvojena domaćinstva na udaljenosti od 2,5 km.

Čang i Eng Bunker
foto: Profimedia

Naizmenično su dolazili u trodnevne posete sa svojim suprugama, a svaki blizanac je imao po nekoliko dece. Tokom Američkog građanskog rata izgubili su veliki deo svog novca, a 1869. su još jednom otišli ​​na turneju po Evropi.

Čang, koji je bio veseliji od Enga, počeo je da pije. Godine 1870, dok su se vraćali u Sjedinjene Države sa uspešne turneje, Čang je imao paralitički moždani udar. Četiri godine kasnije, tokom noći, Čang i Eng su umrli, a Čang oko tri sata pre Enga. Obdukcija je pokazala da su jetre braće takođe bile spojene.

Nakon što su prvi put stigli u Sjedinjene Države lekari su predlagali da se Čang i Eng hirurški razdvoje. Neke sumnje u sigurnost operacije, kao i očigledna briga blizanaca za onog drugog, naveli su ih da odbiju operaciju. Bili su izvrsni strelci i mogli su da trče i plivaju. Funkcionisali su odlično kao tim.

(Kurir.rs/ Blic)

Bonus video:

02:55

BLIZANCI IZ NIŠA SA 16 GODINA GENIJALCI! Napravili robota MIROSLAVA, a otkrili su nam i zašto se tako zove! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track