I U TEŠKIM VREMENIMA ŠALA NIJE NA ODMET: Evo kako su ruski vladari reagovali na VICEVE, jedan je zabranjivao ljudima da ih pričaju
Foto: EPA/Sergei Guneyev/sputnik/kremlin Pool, Profimedia, EPA/DIEGO AZUBEL

dan bez smeha je izgubljen

I U TEŠKIM VREMENIMA ŠALA NIJE NA ODMET: Evo kako su ruski vladari reagovali na VICEVE, jedan je zabranjivao ljudima da ih pričaju

Zanimljivosti -

Kažu da se predsednik Rusije, koji važi i za izuzetno duhovitog čoveka, uvek nasmeje kad čuje vic na svoj račun. Da li su takvi bili i njegovi prethodnici?

Neki su uživali, rado ih prenosili, a neki od sovjetskih predsednika i generalnih sekretara su voleli „smešne“ priče koje su pre plašile njihove sagovornike nego što su ih nasmejale.

0616069892, Vladimir Putin, automobil
foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Otkrijte šta je ko voleo, a šta je kome smetalo.

„Direkta linija“, naziv emisije u kojoj predsednik Rusije Vladinir Putin odgovara na pitanja brojnih slušalaca, uvek je povod za nastanak neke nove anegdote, šale ili vica. Ovih dana u Moskvi su aktuelna dva vica:

„Vladimir Vladimirovič! Ja sam Nina Egorovna, imam 65 godina, iz Kostrome sam. Nemamo toplu vodu, toalet je napolju, pola penzije dajem za stambeno-komunalne usluge, bolnica je zatvorena, hitna pomoć ne dolazi kod nas. Moje pitanje je: zašto Zelenski ne doprinosi primeni Minskih sporazuma? Hvala, Bog te blagoslovio!“

Oleksandr Aleksandrović, Vladimir Putin
foto: EPA Alexei Nikolsky, Dragana Udovičić

Prepričava se i ovaj:

- Zdravo! Vladimire Vladimiroviču! Ja sam samohrana majka i imam dva mala sina. Šta mogu da očekujem od države?

- Najmanje dva poziva u vojsku!

Vasilij Pridein u svojoj knjizi ABC vođa kaže da je omiljena anegdota „velikog kormilara” Josifa Visarionoviča Staljina bila ona u kojoj se pojavljuju čekista i profesor, njegov dobar komšija. Jednom je profesor prekorio pripadnika Čeke da ne zna ko je autor „Evgenija Onjegina“. Čekista se uvredio, uhapsio profesora, a potom se pohvalio prijateljima: „Brzo mi je priznao da je to sam napisao!

Staljin
foto: Printscreen YT

Andrej Ždanov je bio druga osoba posle Staljina, „oca naroda“. Voleo je najviše anegdotu o velikom vođi i Beriji, sovjetskom političaru i šefu policije, poznatom egzekutoru: „Jednom se Josif Visarionovič požalio Lavrentiju Pavloviču da je njegova omiljena lula nestala. Za tri dana, Berija je uhvatio desetak lopova koji su priznali krađu, a kada je došao da to prijavi Staljinu, rekao je da je pronašao lulu - pala je iza sofe. Staljinu se ova šala baš dopala.

Nikita Hruščov, nekadašnji predsednik SSSR-a, inače Ukrajinac rodom, mrzeo je viceve o sebi, a Leonid Brežnjev, takođe prvi čovek Sovjetske unije i takođe Ukrajinac, nije se javno osvrtao na viceve u kojima je on bio glavni lik. Upućeni kažu da je mrzeo samo one koji su ismevali njegove fizičke mane, kao što je način na koji je govorio.

Brežnjev Plakat
foto: Reuters

Omiljen vic Leonida Iljiča, svedočili su njegovi savremenici, bila je šala o Čukčiju, žitelju autonomnog okruga Čukotka, koji je iznenada vratio kući i video da pored njegove žene leži geolog. "Šta ti radiš ovde?" upitao ga je. „Gost” je mirno odgovorio: „Sipam municiju po naređenju Hruščova!“

Jurij Andropov, general – armije i lider SSSR-a, uopšte nije voleo anegdote, šale i viceve i svima oko sebe je savetovao da ih ne slušaju i da ih ne pričaju. Ipak, ne može se reći da nije imao smisao za humor: znao je skoro napamet sva dela sovjetskog književnog dvojca Iljfa i Petrova i sa zadovoljstvom ih je citirao. (Jednospratna Amerika, Danaest stolica, Zlatno tele).

Amerika, Rusija, pregovori, 0324051626
foto: Cigdem Simsek / Alamy / Alamy / Profimedia

Konstantin Černenko, generalni sekretar KPSS-a, više je „voleo“ američke viceve. Kontraobaveštajni oficir KGB-a Igor Atamanenko tvrdio je da je Černenko svakodnevno čitao ove viceve i gledao karikature o sovjetskim ličnostima koje su se pojavljivale u zapadnoj štampi. Ali to nije radio zbog zabave: generalni sekretar nije imao smisla za humor, sledio je samo „dnevni red“ u okviru posla.

S druge strane, Mihail Gorbačov je voleo šale o sebi, čak ih je i sakupljao. Njegova omiljena anegdota je o čoveku koji je dugo stajao u redu za kobasicu, naljutio se, rekao da ide da ubije Gorbačova, otišao i ubrzo se vratio. Kad su ga pitali šta je bilo, propali ubica je odgovorio: „Veliki je red!“

Mihail Gorbačov, Angela Merkel
foto: Profimedia / JESCO DENZEL / AFP

I Jeljcin je rado prepričavao viceve o sebi, posebno kad trgne koju votku. Boris Nikolajevič, prvi predsednik Ruske federacije, često je pominjao ovaj: Jeljcin i Kučma (Leonid Davidovič, bivši predsednik Ukrajine) lete avionom i Kučma pita Jeljcina:

- Šta mislite, ako se naš avion sruši, ko će više žaliti: Ukrajinci ili Rusi?

- Pa, mislim da će to biti Belorusi.

- Zašto?

- Jer Aleksandar Lukašenko nije sa nama.

Boris Jeljcin, 0136069376
foto: Profimedia

Predsednik Dmitrij Medvedev se nije izjašnjavao, a ovaj vic mu sigurno nije prijao:

- Zašto u vestima kažu „predsednik Medvedev“, a drugi se navode kao „predsednik Francuske“, „predsednik SAD“?

- Pošto ih imamo dva, treba da preciziramo koji.

- Kako dva?

- Pa Medvedev radi za predsednika Putina kao predsednik.

Kurir.rs/Anekdot.ru/B.M.

Bonus video:

05:58

AMBASADOR UKRAJINE ZA KURIR: Putin hteo da nas okupira za 2 dana, Rusi očekivali da ih narod dočeka sa cvećem VERUJEM U POBEDU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track