VAMPIR, ULIČNI ZABAVLJAČ ILI SKUPLTOR AMATER? Kalemegdanska tajna koja MUČI generacije Beograđana napokon je razjašnjena! (FOTO)
Foto: Youtube Printscreen

Misterija rešena

VAMPIR, ULIČNI ZABAVLJAČ ILI SKUPLTOR AMATER? Kalemegdanska tajna koja MUČI generacije Beograđana napokon je razjašnjena! (FOTO)

Zanimljivosti -

Kalemegdan ima veliki broj istorijski važnih spomenika, a među njima se mogu naći i neki koji su veoma zanimljivi i zavijeni velom tajne.

Jedan od spomenika koji već godinama muči Beograđane je uklesan u Kamenu iznad Deferdarove kapije, a predstavlja mušku sobu sa ogromnim ušima.

ušati Đoka
foto: Printscreen/Twitter

Beograđani godinama pokušavaju da razreše misteriju reljefa, poznatog kao Ušati Đoka, a čini se da je istina napokon otkrivena.

Istoričari znaju da je reljef nastao posle Drugog svetskog rata, a među narodom se širila priča da je Ušati Đoka bio jedan od omiljenih uličnih zabavljača na Kalemegdanu. Drugi, pak, tvrde da je on bio vampir, a novinar Dragan Jakoviljević otkrio je rešenje ove misterije.

Naime, prema njegovim rešima jedne večeri kada je šetao Kalemegdanom naleteo je na amatera skulptora, koji je klesao nešto u kamenu, kada ga je upitao šta radi, skulptor mu je rekao:

- Oživljavan lik u kamenu. Liči li na mene?

Jakoviljević je znao da je muškarac amater, a sa godinama, koje su prošle, zaboravio je da li kako se gospodin zvao. Ipak, Ušati Đoka ostao je od tada na Kalemegdanu i svojim postojanjem godinama zbunjivao mlade iz Beograda.

Iako se danas zna ko je bio Ušati Đoka, ostala je još jedna ne razjašena misterija. Kako je Ušati Đoka dobio ime?

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

11:29

Amazon usred Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track