SVE JE SUPROTNO OD ONOG ŠTO ZNATE: Ako nećete da vas hodač u snu SPOPADNE U KREVETU, uradite OVO
Foto: Profimedia

mesečarenje

SVE JE SUPROTNO OD ONOG ŠTO ZNATE: Ako nećete da vas hodač u snu SPOPADNE U KREVETU, uradite OVO

Zanimljivosti -

Mesečarenje je jedno od onih neobičnih ponašanja čoveka koje teško da neko može tačno da zamisli ako tome nikada nije prisustvovao.

Kada se prikazuje na TV-u, u filmovima, obično vidimo neku osobu kako noću šeta žmureći, radi nešto neprimereno, sramotno...

Mesečarenje
foto: Profimedia

Ipak, to je nešto što se dešava u stvarnom životu: smatra se da će jedno od petoro dece bar jednom hodati u snu, a ni odrasli nisu izuzetak.

Do sada je važilo pravilo da ne treba da budite osobu ako primetite kako luta po kući ili napolju dok je bez svesti. Međutim, doktor Karen Rajan tvrdi suprotno – mesečara možete i treba da probudite!

Doktor je, proučavajući dugo mesečarenje, podelio svoja razmišljanja uz snimke pacijenta koji naizgled uživa u ukusnom obroku u snu, trlja stomak dok stavlja kašiku u usta. Međutim, nisu svi postupci mesečara tako bezopasni. Raj je pokazao i da mesečari ponekad ne samo što šetaju, već voze i automobile, koriste električne alate, imaju seks, čak i ubijaju ljude.

Da, i to se dešava!

Ubistvo
foto: Profimedia

Imajući sve to na umu, doktor je zaključio da bi definitivno trebalo da probudite mesečara jer im to neće, kako se ranije mislilo, naškoditi.

Međutim, probuditi se i otkriti da se nalazite negde drugde, a ne u krevetu u kom ste zaspali, sigurno je zaprepašćujuće, pa je dr Raj upozorio da takve osobe mogu da budu kratko dezorijentisane, pomalo zbunjene, a možda čak i nasilne. Dakle, kad krenete da budite mesečara kako ne bi naštetio sebi ili drugima, prilazite takvoj osobi s izvesnom dozom opreza.

Doktor Radž Redi, pulmolog i specijalista za medicinu spavanja odmah se složio sa kolegom. Smatra da nije opasno probuditi osobu koja mesečari, ali i poručuje da bi trebalo doći do konsenzusa o tome koji je najbolji pristup za to kada se naiđe na nekog ko hoda u snu.

par, krevet, seks, veza, uplašena
foto: Profimedia

Dok se eksperti ne dogovore, pokušajte polako, bez primene sile, mesečara u kući da vratite u krevet. Ako ne uspete, pažljivo pratite šta radi kako biste osigurali njihovu bezbednost i pokušajte ponovo nakon nekog vremena.

Inače, uzrok mesečarenja je nepoznat, ali se javlja u porodicama - veća je verovatnoća da će neko prohodati u snu ako je u srodstvu sa onima koji su već iskusili mesečarenje ili noćne strahove.

Kurir.rs/unilad.co.uk/B.M.

Bonus video:

01:22

NE PRETERUJTE SA SKIDANJEM! Doktorka Nada Macura dala SAVET kako da PREŽIVIMO nagle promene vremena (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track