ODGOVOR NA OVO PITANJE RETKO KO ZNA: Kako se PREZIVA britanska kraljevska porodica? Iznenadićete se kad SAZNATE
Foto: EPA/STR

JESTE LI ZNALI?

ODGOVOR NA OVO PITANJE RETKO KO ZNA: Kako se PREZIVA britanska kraljevska porodica? Iznenadićete se kad SAZNATE

Zanimljivosti -

Za razliku od snajki Megan Markl i Kejt Midlton, kraljicu Elizabetu II svi zovu samo tako, a to je zbog razloga što britanska kraljevska porodica zapravo i nema pravo prezime.

Iako njima na neki način prezime ni ne treba jer su poznati svuda u svetu, istorija ovog običaja je malo komplikovanija od toga.

kraljevska porodica
foto: Profimedia

Velikom Britanijom je od 1714. vladala dinastija Hanover, ogranak dinastije Velf, čiji je poslednji britanski izdanak bila Viktorija, kraljica Ujedinjenog Kraljevstva koja se 1840. udala za kneza Alberta. Njihovi potomci bili su članovi nove britanske dinastije iz familije Saks-Koburg i Gota.

Međutim, zbog rastućeg antinemačkog raspoloženja u narodu tokom Prvog svetskog rata tadašnji britanski kralj Džordž V je sazvao Parlament na kojem je donesena odluka da se svim članovima dinastije oduzmu nemačke plemićke titule.

Kraljica Elizabeta
foto: Aaron Chown / AFP / Profimedia

Zajedno sa titulama, moralo je da se promeni i nemačko ime kraljevske dinastije u ime koje zvuči više engleski. Stoga je, dana 17. jula 1917. godine, izdato kraljevsko obaveštenje Džordža V, kojim je promenjeno ime dinastije Saks-Koburg i Gota u Vindzor.

Svi potomci kraljice Viktorije u muškoj liniji tako su postali članovi dinastije Vindzor, a njihove nemačke plemićke titule su preko noći zamenjene starim engleskim grofovskim i vojvodskim titulama. Za novi naziv dinastije izabrano je ime Vindzor zbog tradicionalne povezanosti engleskog plemstva i naroda sa tim imenom, kojeg nose grad Vindzor i popularni zamak Vindzor.

0282188360, Kraljica Elizabeta, psi
foto: Annie Leibovitz / PA Images / Profimedia

Dinastija Vindzor izumrla je u muškoj liniji smrću kralja Džordža VI 1952. godine. Njega je nasledila kraljica Elizabeta II, trenutni poglavar kuće Vindzor, koja se udala za princa Filipa.

Ona je tada prihvatila dodatak svom prezimenu, pa je tako njeno puno ime Elizabeta II Mauntbaten-Vindzor.

kraljica Elizabeta, princ Filip
foto: EPA

Ipak, niko nije u obavezi da nosi ovo prezime. Iako postoje pravila koje kraljevska porodica mora da poštuje, ovo ne spada u jedno od njih.

Tako su na primer princ Vilijam i princ Hari, uzeli prezime Vels, dok su služili vojsku, jer je njihov otac princ od Velsa.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:44

BBC povukao podkast o princu Hariju i Megan Markl!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track