KRALJICA SRPSKE TRPEZE OVIH DANA SLAVI 66 ROĐENDAN: Karađorđeva je nastala slučajno, a priča o njenom imenu IZNENADIĆE VAS!
Foto: Shutterstock

KRALJICA SRPSKE TRPEZE OVIH DANA SLAVI 66 ROĐENDAN: Karađorđeva je nastala slučajno, a priča o njenom imenu IZNENADIĆE VAS!

Zanimljivosti -

Srpska kuhinja poznata je nadaleko i na široko po svojim fantastičnim jelima, a jedno od najomiljenijih svakako je i Karađorđeva šnicla.

Ona je nastala pre 66. godina, a prvi put ju je napravio nekadašnji Titov kuvar, Milovan Mića Stojanović, čije su specijalitete probali i Čerčil i Staljin, Gadafi i Indira Gandi, Hajle Selasije i engleska kraljica.

Karađorđeva šnicla, Mića Stojanović, kuvar, Karađorđeva zvezda
foto: Kurir Televizija

Mića je izmislio nova jela, a jedno od najpopularnijih danas jeste upravo Karađorđeva šnicla, čija priča je potpuno neverovatna:

- Došao je jedan gost i tražio je od mene kijevski kotlet, ja nisam imao ni pileće meso za kijevski kotlet, nisam imao ni puter, ali sam rekao da ću napraviti nešto slično. Umesto piletine, napravio sam teletinu i umesto putera upotrebio kajmak. I bilo je odlično - seća se Milovan Mića Stojanović, piše RTS.

Ni ime nije nastalo tek tako, bez razloga, već se iza toga krije istorija nekadašnje Jugoslavije o kojoj je pripovedao čak i nobelovac Ivo Andrić.

Karađorđeva šnicla
foto: Youtube

- Morao sam da budem oprezan, Komunistička partija je neke rezala, a neke nije. Morao sam da vodim računa šta će da kaže partija, da li je to to ili nije. Karađorđe je morao da bude priznat i zbog Karađorđeve zvezde. I onda sam to ubo, jer da sam neko drugo jelo koje nije išlo Komunističkoj partiji ne bi valjalo- ispričao je Stojanović.

Neverovatno ukusno jelo koje svi volimo sa sobom i treba da nosi ovakve inspirativne priče sa sobom, te da nas makar tako podseti na istoriju jedne države koju smo nekada voleli, a koja je ostala deo naše prošlosti.

(Kurir.rs)

Bonus video:

07:07

OVAKO JE NASTALA SRPSKA GASTRONOMSKA EROTIKA: Kuvar Mića napravio Karađorđevu šniclu zbog žene, a evo šta na njoj SIMBOLIŠE LIMUN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track