ŠTA SU ZAPRAVO LUCIDNI SNOVI I KAKO SE RAZLIKUJU OD KLASIČNIH: Evo kako OVO možete da kontrolišete i kako ONI mogu da vam pomognu!
Foto: Profimedia

SVET SNOVA

ŠTA SU ZAPRAVO LUCIDNI SNOVI I KAKO SE RAZLIKUJU OD KLASIČNIH: Evo kako OVO možete da kontrolišete i kako ONI mogu da vam pomognu!

Zanimljivosti -

Klasični snovi su snovi u kojima nemate pojma da sanjate. Tek kad se ujutru probudite, shvatite da ste zapravo bili u snu. Za razliku od toga, lucidni snovi su snovi u kojima ste svesni da sanjate dok ste zapravo u snu.

Drugim rečima, lucidno sanjanje je ono što se događa kada se nađete "budni" u snu, iako fiziološki vaše telo još spava. Ako postanete lucidni sanjar, tada možete da nastavite da istražujete ​​svoj svet snova sa svesnošću i namerom.

spavanje, san
foto: Profimedia

Ali nažalost, lucidno sanjati je lakše reći nego učiniti. Ovo su tri najčešće prepreke koje sprečavaju lucidno sanjanje:

  • Nesposobnost prepoznavanja sveta snova u snu
  • Misliti da je lucidno sanjanje teško
  • Nedovoljno često vođenje dnevnika snova

U nastavku saznajte kako preći preko svake gore navedenih barijera i uroniti u carstvo lucidnih snova:

Vežbajte svesnost u stvarnom životu

Produbljivanje svesnosti u stvarnom, budnom životu, može vam pomoći da prepoznate san. Jednostavne prakse kao što je vraćanje u sadašnji trenutak što češće možete, potpuno fokusiranje na jednu po jednu stvar, pažljivije jedenje i zapravo obraćanje pažnje na svoju okolinu mogu da pomognu.

problem, tužna, žena, spavanje, san, krevet, usamljena
foto: Profimedia

Što ste svesniji, lakše ćete prepoznati anomalije u snovima, što zauzvrat može da podstakne lucidnost. Na primer, ako se nađete za svojim kancelarijskim stolom, možda ćete primetiti da je u snu sto napravljen od drveta mahagonija. Ali u vašem budnom životu, sto je zapravo napravljen od plastike. To jednostavno prepoznavanje da nešto nije na svom mestu može vam pomoći da prepoznate da sanjate. Tada možete da započnete proces postavljanja pitanja: "Sanjam li ja upravo sada?"

Verujte da je to moguće

Mnogi početnici imaju uverenje da je teško sanjati lucidan san, što se onda u mnogim slučajevima pokaže kao samoispunjavajuće proročanstvo. Da, teško je održavati praksu svesnosti, istrajnosti i duhovnog fokusa. Ali lucidno sanjanje, poput meditacije, nešto je što svi možemo.

spavanje, san, ležanje, krevet
foto: Profimedia

Jednako tako, na Zapadu je lucidno sanjanje nešto što mnogi ljudi pokušavaju da urade samo iz zabave, ali ako vam je to jedini motivator, lako je odustati od lucidnog sanjanja ako niste uspešni u prvih nekoliko pokušaja. Lucidno sanjanje nudi mnogo više od samo zabavnog eksperimenta. Naime, gotovo sve drevne tradicije mudrosti govore o lucidnom sanjanju kao putu do holističkog blagostanja, pa čak i prosvetljenja.

Vodite dnevnik snova - i često ga koristite

Kada odvojite vreme da zabeležite svoje snove, stvarate dvosmernu liniju komunikacije sa svojom psihom (i svetom snova), što je neverojatno korisno za duhovni i psihološki dubinski uvid. Kroz vođenje dnevnika snova postajete svesniji uobičajenih tema i znakova snova koji vam se i dalje pojavljuju. Ovo je vrlo korisna informacija jer ako se usredsredite na to da jedan od ovih znakova iz snova učinite "proverom stvarnosti" u snu, to može da pomogne u pokretanju lucidnosti, piše Mbg.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

03:07

Nada Macura u programu uživo ispričala svoj san

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track