VLAST IM NIJE SAMO SLATKA, NEGO NIJE NI KRATKA: Oni su najduže vladali! Evo koji predsednik AFRIČKE ZEMLJE drži ubedljivi REKORD
Foto: Pixabay

fabrika diktatora

VLAST IM NIJE SAMO SLATKA, NEGO NIJE NI KRATKA: Oni su najduže vladali! Evo koji predsednik AFRIČKE ZEMLJE drži ubedljivi REKORD

Zanimljivosti -

Crni kontinent je deo sveta na kome su se borci za oslobođenje od kolonijalnih vlasti pretvarali u doživotne predsednike. Većina onih koji su kasnije došli na vlast kritikujući ovaj manir vrlo brzo su i sami menjali ustav kako bi neograničeno vladali.

Svetski rekord po dužini vladavine trenutno drže predsednici Ekvatorijalne Gvineje Obijang Nguema, 43 godine, i Kameruna Pol Bija - 40 godina.

Afrika
foto: Rojters

Ugandanski predsednik i Joveri Musaveni je prošle godine započeo šesti mandat zbog koga je pre toga promenio ustav. Ustav je menjao i predsednik Ruande Pol Kagame kako bi mogao da treći put bude izabran, i to sa više od 98 odsto glasova.

Afrika
foto: Asošijejted Pres

U Obali Slonovače Alsasan Uatara treći put je izglasan na izborima koje je opozicija bojkotovala, a predsednik Togoa For Nasingbe ima četvrti mandat…

Afrika
foto: Pixabay

Iako Afriku zbog ovakve tradicije nazivaju "fabrikom diktatora", sama pojava nije specifičnost jednog kontinenta ili siromašnih jer su čak i lideri dve od tri velesile podjednako nespremni da odstupe.

Kurir.rs/Lj. Jorgovanović

Bonus video:

05:48

TADIĆ JE SLUŠAO DIREKTIVE IZ VAŠINGTONA! Perišič: Vlast DS-a radila sve da se Srbija UČLANI U NATO i da OSTANE BEZ KOSOVA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track