PRANJE ZUBA NA JEDNOJ NOZI?! Zvuči bizarno i šašavo, ali ima nekih odličnih prednosti za organizam, ove 3 su najbitnije!
Foto: Shutterstock

odlična fora

PRANJE ZUBA NA JEDNOJ NOZI?! Zvuči bizarno i šašavo, ali ima nekih odličnih prednosti za organizam, ove 3 su najbitnije!

Zanimljivosti -

Kada pokušavamo da radimo dve stvari odjednom, skloni smo da stvorimo više haosa nego što uštedimo vreme.

Čitanje imejlova ujutro i pripremanje doručka u isto vreme? Nemoguće, osim ako volite zagorelo jelo.

pranje zuba
foto: Shutterstock

Dakle, premda većina multitaskinga ne olakšava uvek život, postoji duet koji ne samo da podupire telo, nego može čak i dočarati koju godinu manje. Govorimo o pranju zuba (ne zaboravite ni četkanje na suvo!) dok stojimo na jednoj nozi. Premda se u početku to može činiti bizarnim, balansiranje na jednoj nozi dok perete zube može učiniti čuda.

"Naša tela imaju tendenciju biti jača ili slabija s jedne strane, a posebno kako starimo. Stoga je izuzetno važno ostati uravnotežen“, savetuje Rozalind Frajdberg, instruktorka grupnog fitnesa i specijalistkinja za aktivno starenje u Life Time ARORA.

Zašto dok perešte zube? Zato što ovu rutinu (idealno) radimo nekoliko minuta ujutro i uveče, dajući svom telu dovoljno odmora i vremena za vežbanje.

saveti, zdravlje, trikovi, pranje zuba
foto: Shutterstock

Balansiranje donosi ove prednosti:

1. Gradi stabilnost

"Moramo biti u stanju izvući se iz ravnoteže", kaže ona. Stajanje na jednoj nozi dok perete zube, što zahteva puno ravnoteže, odličan je način za učenje iste. To je zato što balansiranje na jednoj nozi pomaže u radu stabilizirajućih mišića, kao što su aduktori (unutarnji mišići bedra) i abduktori (spoljni mišići bedra). Plus: što je bolja ravnoteža, manji je rizik od pada.

2. Trening mozga

Stajanje na jednoj nozi i pranje zuba u isto vreme zahteva puno koordinacije, a to znači da i trenira mozak. Učenje novog pokreta pomaže podsticanju neuralne plastičnosti (to je sposobnost tvog mozga da se menja i prilagođava kao odgovor na ponašanje). I što više izazivate svoj mozak, duže će funkcionisati (prema istraživanju Univerzitetu u Juti).

Pranje Zuba
foto: Profimedia

3. Poboljšava držanje

Kako bi naučili stabilno držanje, morate biti u stanju da stojite uspravno i imate dovoljnu napetost tela. Nažalost, sve se to može izgubiti s godinama. Vežbanje pomaže u suzbijanju sve veće zakrivljenosti kičme, koja obično proizlazi iz savijenog držanja. A ovako se to radi... Svaki put kad perete zube, premestite težinu na jednu stranu i stanite na jednu nogu. Samo pazite da vežbate ravnomerno na obe noge. Na primer, balansirajte na desnoj strani ujutro kada perete zube, a zatim na levoj strani uveče. Jednostavnije ne može.

pranje zuba, žena, devojka, četkica
foto: Printscreen Kurir TV

(Kurir.rs/Miss7)

Bonus video:

00:14

Konstrakta priča na bugarskom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track