DA LI STE PRONAŠLI NEKAD DETELINU SA ČETIRI LISTA? Evo zašto je ovo znak najveće SREĆE!
Foto: Profimedia

VEROVANJA

DA LI STE PRONAŠLI NEKAD DETELINU SA ČETIRI LISTA? Evo zašto je ovo znak najveće SREĆE!

Zanimljivosti -

Svi znamo da detelina sa četiri lista donosi ogromnu sreću pronalazaču, ali najveći broj nas nije siguran zašto je to tako

Kada je nađu ljudi je obično čuvaju i njen pronalazak vezuju sa time da će im doneti iznenadnu sreću. Ali, da li znamo istoriju ovog srećnog simbola?

Jedna legenda kaže da priča dolazi od same Eve. Dok su Adam i Eva napuštali Rajski vrt, Eva je navodno ubrala jednu detelinu sa četiri lista kao uspomenu na raj, a ova verska veza dovela je do toga da se od tada smatra da donose sreću.

deteljina sa četiri lista, detelina, Dragan Ristić
foto: Printscreen/RTS

Kelti su smatrali da detelina sa četiri lista ima magičnu moć zaštite, sposobnost da odagna zlo i nesreću. Takođe se verovalo da nošenje deteline omogućava nosiocu da vidi vile.

Iako se smatra da su detelina sa četiri lista izuzetno retke, navodno ide jedna na 10.000. Studija koju su sproveli švajcarski istraživači pogledala je 5,7 miliona detelina i otkrila da je verovatnoća pronalaženja jedne deteline sa četiri lista jedna od 5.076. Mnogo bolje šanse!

Detelina
foto: Profimedia

Genetska studija na Univerzitetu Džordžija zaključila je da više od tri lista na detelini znači da su se desile genetske mutacije u genomu obične vrste deteline, piše Reader digest.

Takođe otkriveno je da je verovatnoća pronalaženja deteline sa pet listova bila jedna na 24.390 detelina sa tri lista.

(Kurir.rs/Najžena)

03:01

Uživajmo zajedno u ZOI-u u Pekingu: Dupla sreća od ZOI-a i Kineske nove godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track