KAŽITE KIJAVICI ZBOGOM: Počeo maj, najlepši prolećni mesec, a vi ne izlazite iz kuće bez MARAMICA! Evo kako da skratite sebi muke
Foto: Profimedia

ima leka

KAŽITE KIJAVICI ZBOGOM: Počeo maj, najlepši prolećni mesec, a vi ne izlazite iz kuće bez MARAMICA! Evo kako da skratite sebi muke

Zanimljivosti -

S majem je nastupio period blažih infekcija nosa i grla. Ne brinite, kod zdravih osoba komplikacije uzrokovane prehladom su retke; grebanje u grlu, kašalj, povišenu temperaturu brzo ćete da pregurate, ali uporno kijanje, curenje iz nosa i suzenje očiju izluđuje hiljade ljudi. Srećom, i za to postoji rešenje!

Nos, Disanje, Kijanje, Zapusen Nos

Klice se zaista lako prenose putem kontakta rukama, a virus prehlade možete da zaradite i kroz usta, nos ili oči, kada prehlađena osoba kihne ili se zakašlje (u vazduhu se oslobađaju milioni virusa!). Da li su se zakačili za vas, ukazaće vam vrlo brzo vaše stanje: simptomi se obično manifestuju dva do tri dana posle infekcije, a obuhvataju prvo umor i nedostatak energije. Slede nadraženost i upala sluzokože nosa i grla, odnosno začepljenje nosa ili iscedak, bolovi u grlu, kijanje, kašalj, verovatno i temperatura i glavobolja.

Online kupovina, Hangar, Zelena maska, Vazduh, Zagađenje, Pluca, Pandemija
foto: Profimedia

Treba da znate i da respiratorna infekcija nije uvek krivac za ovakvo vaše stanje. Svakodnevno izlaganje nečistom vazduhu takođe izaziva upalu nosnih hodnika i dovodi do curenja nosa. Sluznicu mogu da iziritiraju i jaki mirisi, pojedine namirnice i lekovi, kolebanje nivoa hormona. Naravno, do simptoma nalik prehladi i curenja nosa, iako stvarna infekcija ne postoji, dovode i stres i alergije.

U slučaju glavobolje, bolova u mišićima i povišene temperaturu (>38° C) treba da koristite lekove za snižavanje temperature, tu su i sprej za grlo, sirup, pomoći će. Ali nos! U stanju je danima da curi kao pokvarena slavina!

Nos, Disanje, Kijanje, Zapusen Nos

Više od 200 vrsta virusa može da napadne sluznicu nosa!

Zapamtite, najbolji lek za ovaj problem su tradicionalna sredstva. Ona, naravno, ne uključuju antibiotike – sigurno vam neće pomoći (ne uzimajte ih nikad bez konsultacije sa lekarom!).

I lekari se slažu da je u ovom slučaju narodna medicina od najveće pomoći. Dakle, ako već niste bili dovoljno na svežem vazduhu, vežbali i zdravo se hranili kako biste sprečili da vas prehlada i dosadno curenje iz nosa uzmu pod svoje, poslušajte naše savete, mnogima su pomogli.

PRILAGODITE JELOVNIK

Potrudite se da u kritičnim danima, kad ne možete ni da izbrojite broj paketića papirnih maramica koje ste upotrebili, promenite jelovnik. Lučenje sluzi će se smanjiti ako iz vašeg tanjira izbacite hranu bogata šećerom, prepečenu hranu, brašno i pasterizovano mleko.

Šećer, Slatkiši
foto: Shutterstock

Dobrodošli su sveže voće (citrusi, orašasti plodovi) i povrće (mahunarke, šargarepa, sladak krompir, bundeva, spanać), zabranjeni alkohol, začini, hladna gazirana pića.

Topli napici ublažavaju simptome curenja nosa tako što stimulišu nerve povezane sa nosnim šupljinama i usnom dupljom. Para iz čajeva dodatno čisti disajne puteve, posebno ako se koriste čajevi od biljaka koje imaju dokazano antiupalno i antihistaminsko dejstvo, od kamilice, nane, koprive, đumbira.

HIDRATACIJA I PARENJE

Voda, čaša, česma, Slavina
foto: Shutter

Uzimajte više tečnosti, posebno ako sumnjate da se sluz nakuplja u sinusima. Tečnost će pomoći da se razredi, pa ćete je lakše i brže izbaciti napolje. Inhalacija parom takođe može da poboljša situaciju, u stanju je da skrati oporavak od prehlade i umanji neprijatno curenje iz nosa. Preporučujemo i tople kupke: em udišete paru, em opuštate mišiće tela!

KINESKA MASAŽA LICA

Potrebno je samo da pritisnete značajne tačke na licu: prva se nalazi direktno iznad početka nosa, između obrva; druge dve su simetrične tačke na obe strane lica - jedva primetna udubljenja udaljena oko dva centimetra od spoljašne ivice obrva koje treba istovremeno da pritiskate. Ponovite postupak i sa dve simetrične tačke na početku nosa, blizu ivice očnih duplji, kao i sa tačkama koje se nalaze na licu, pola cenimetra udaljene od završetka nosa.

žena, Ogledalo, Lice
foto: Shutterstock

Ove tačke treba da masirate malo jače vrhovima prstiju, najmanje 60 sekundi, ali nemojte da trpite bol. Uverićete se, vaša „slavina“ će odmah početi ispravno da radi!

SAVETI PLUS

Kako da pomognete detetu

Kod beba i male dece koja ne znaju da izbace sekret iz nosa, primenite aspirator, ali vodite računa da u nosiću uvek bude fiziološki rastvor. Kod dece starije od dve godine mogu da se koriste dekongestivi, najduže pet dana; lekovi iz grupe mukolitika i ekspetoranasa su korisni u slučaju postojanja veće količine sekreta.

Dete, Yumama, Prehlada
foto: Shutterstock

Ovi lekovi se daju po preporuci pedijatra. Ako je sekret u nosu prisutan duže od pet do sedam dana, kao i u slučaju pojave povišene temperature ili drugih simptoma, konsultujte opet pedijatra.

Ovako ćete najlakše izduvati nos

Zagrejte vodu na šporetu, ali ne do ključanja. Čim počne da se stvara para, sklonite je sa ringle i držite najmanje 20 minuta lice iznad šerpe. Možete da pravite kratke pauze ako vam se lice pregreje. Na 1 dl vode možete i da stavite po dve kapi eteričnog ulja nane, žalfije, ruzmarina, majčine dušice ili bora koji se nalaze i u brojnim sredstvima za otčepljenje nosa. Potom lagano izduvajte nos, agresivno izduvavanje dodatno nadražuje sluzokožu.

Sinusi, Inhalacija
foto: Shutterstock

Ovaj postupak nema propratnih efekata, može da se koristi više puta na dan i dokazano je delotvoran.

I so pomaže

U šolji tople vode otopite četiri (4) male kašike soli, pipetom ukapajte rastvor u nozdrve; glavu zabacite unazad (dišite sporo), potom sagnite glavu i izduvajte nos; ponovite postupak nekoliko puta.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:43

Kako da svedete simptome alergije na minimum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track