DRUŽIO SE SA PROSTITUTKOM, PA FASOVAO SUPER BOLEŠTINU Kljukao se antibioticima, ali mu ništa nije pomoglo: Simptomi su GROZNI!
Foto: Profimedia

nema kajanja posle

DRUŽIO SE SA PROSTITUTKOM, PA FASOVAO SUPER BOLEŠTINU Kljukao se antibioticima, ali mu ništa nije pomoglo: Simptomi su GROZNI!

Zanimljivosti -

U krevetu uvek treba razmišljati o zaštiti, a da je to bitno i neophodno pokazuje jedna studija slučaja, koju su objavili naučnici u časopisu "Eurosurveillance" koji izdaje Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

muškarac, suze, plakanje, plače, tužan
foto: Profimedia

Tu se spominje slučaj 50-godišnjeg Austrijanca koji je u aprilu boravio u Kambodži. Onde je stupio u nezaštićeni seksualni odnos s prostitutkom te je pet dana kasnije osetio bol i primetio iscedak tokom mokrenja. Pokazalo se da je zaražen "super gonorejom", otpornom na većinu antibiotika koji su uobičajena terapija u ovakvim slučajevima. Iako je dve nedelje uzimao azitromicin i ceftriakson, Austrijancu su se povukli simptomi, ali ne i sama bolest.

Najraširenija polna bolest

Gonoreja, poznata još i kao kapavac ili triper, jedna je od najraširenijih polnih bolesti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO) godišnje se širom sveta zarazi 98 miliona ljudi. Uzročnik bolesti, koja najčešće zahvata reproduktivne i mokraćne organe je bakterija "Neisseria gonorrhoeae".

Ela, prostitutka
foto: Printsceen/the Sun

Zavisno od egzibicijama u krevetu gonoreja može zahvatiti i grlo i zadnje crevo. Simptomi su iscedak i bol pri mokrenju, bol u testisima, nepravilno vaginalno krvarenje, pa čak i neplodnost ako se bolest ne leči.

Otporna na sve

Iako se antibiotici upotrebljavaju za lečenje gonoreje još od četrdesetih godina prošlog veka, tek u zadnjih desetak godina naučnici primećuju pojavu novih sojeva otpornih na gotovo sve antibiotike. Soj XDR je otkriven prvi put 2018. u Velikoj Britaniji i Australiji. Slučajevi su zabeleženi kod osoba koje su tokom svog boravka u jugoistočnoj Aziji prošle poput nesrećnog Austrijanca s početka priče.

aspirin, lek, lekovi
foto: Shutterstock

Stoga lekari preporučuju prevenciju protiv "super gonoreje" u obliku kondoma, barem dok se ne dovrši kliničko ispitivanje dva leka - lefamulina i zoliflodacina, za koje znaučnici smatraju da bi mogli biti delotvotni protiv novih sojeva gonoreje.

prostitutka
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:55

Francuski glumac progovorio na srpskom jeziku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track