DETE JOJ UMRLO, BILA U ZATVORU, PA POBEGLA IZ DRŽAVE: Ovo je STRAŠNA životna priča najpoznatije DEVOJČICE na svetu!
Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

DETE JOJ UMRLO, BILA U ZATVORU, PA POBEGLA IZ DRŽAVE: Ovo je STRAŠNA životna priča najpoznatije DEVOJČICE na svetu!

Zanimljivosti -

Šarbat Gula je sa svojom bakom, braćom i sestrama napustila svoju domovinu tokom sovjetske okupacije Avganistana i uputila se u susedni Pakistan gde su primljeni u izbeglički kamp.

Jednog dana, kada je Šarbat imala 12 godina, fotograf Stiv MekKuri je došao u kamp. Tog dana je uslokao je na stotine fotografija, ali mu je samo jedna bila važna. Ona na kojoj Šarbat, ili, kako je kasnije postala poznata, „Avganistanka“, gleda direktno u objektiv kamere.

Šarbat Gula
foto: Profimedia

Fotografija je snimljena 1984. godine, a završila je na naslovnoj strani "National Geographica" u junu 1985. godine. Mekari nije znao identitet devojke. Ona je bila jedna od nekoliko onih koji su tog dana pohađali časove u improvizovanoj „školi šatora“. Nije joj se dopalo što je fotografiše muškarac, a posebno stranac. Paštunsko pleme, kome je ona pripada, ne odobrava takve stvari.

Njen identitet je, uprkos brojnim pokušajima novinara, ostao tajna skoro 20 godina. Tako je tek 2002. godine tim na čelu sa Mekarijem uspeo da je pronađe u Avganistanu, blizu granice sa Pakistanom. Pre toga je nekoliko žena tvrdilo da su to bile one, ali fotograf nikada nije zaboravio taj pogled...

Gula u početku nije želela da upozna čoveka koji joj je doneo svetsku slavu, za koju nije ni znala. Smatrala je da je neprikladno, kao muslimanka i Paštunka, da pokazuje svoje lice pred muškarcima koji nisu članovi njene porodice.

- Nije mi se svidelo da me fotografiše. Nisam znala da je slika obišla svet. Prvo sam bila ljuta, ali mi je kasnije rečeno da je fotografija pomogla mnogim izbeglicama, pa sam se obradovala - rekala je 30-godišnji Gula tokom tog susreta.

- Vreme i teškoće su izbrisale njenu mladost. Njena koža izgleda kao životinjska. Sve se na njoj promenilo. U stvari, jedna stvar nije. Oči joj i dalje sijaju - izjavio je tada MekKuri.

Tim "National Geographica" je iz zahvalnosti platio lečenje jednog člana porodice i pristao da plati troškove hodočašća u Meku za celu porodicu.

Sigurnost je našla u Pakistanu. Sa 13 godina bila je u ugovorenom braku sa Rahmat Gulom. Rodila je petoro dece, od kojih je jedno umrlo ubrzo nakon porođaja. Izgubila je muža 2012. godine usled obolevanja od hepatitisa C. Živela je mirnim i povučenim životom u Pakistanu do 2014. godine kada je uhapšena i zatvorena zbog falsifikovanja lične karte.

Posle odslužene kazne od 15 dana, odlučili su da je deportuju u Avganistan, uprkos brojnim apelima međunarodne zajednice. Iako se u početku plašila povratka, tadašnja avganistanska vlada dala je njoj i njenoj deci stan na korišćenje i plaćala im 700 dolara mesečno za troškove, ali, nažalost, mir nije uspela da pronađe ni u Avganistanu. Talibani su došli na vlast 2021. godine i iz straha za svoj i život svoje dece, Gula je odlučila da pobegne. Primljena je u Italiju i dobila status izbeglice. Od prošle godine se zna samo „da je bezbedna i da će joj se pomoći u integraciji u italijansko društvo”.

(Kurir.rs)

Bonus video:

13:24

OVO JE TAČAN BROJ UKRAJINSKIH IZBEGLICA KOJE SE NALAZE U SRBIJI Anić Čurko istakla važnu činjenicu u vezi sa MIGRANTIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track