VRUĆINA VAS LOMI, PADATE KAO MUVE? Ako je vaš odgovor DA onda treba da znate odakle potiče i KAKVE VEZE OVAJ IZRAZ IMA SA NJIMA!
Foto: Shutterstock

Sve ima svoje

VRUĆINA VAS LOMI, PADATE KAO MUVE? Ako je vaš odgovor DA onda treba da znate odakle potiče i KAKVE VEZE OVAJ IZRAZ IMA SA NJIMA!

Zanimljivosti -

Fraza da smo ili ćemo svi popadati kao muve jer nas pritiska vrućina odomaćena je u celom svetu, a i u Srbiji je redovno izgovaramo.

Voda, Kuvanje, Vrućina, Promaja, Rashlađivanje

Ali odakle ovaj planetarno prihvaćeni izraz?

Ne postoji tačno potvrđena priča o poreklu idioma, mada se neke vrte od sredine 19. veka.

Jedna od najstarijih pisanih referenci, kako to naučnici vole da kažu, potiče iz članka objavljenog 1857. godine u londonskom časopisu "The Standard" u kome se autor žali na naviku britanske vlade da raspoređuje vojnike bez odeće prilagođene vremenskim prilikama - "kao da je britanska uniforma uvek nosila britansku klimu zajedno sa sobom“.

Britanija, Garda, Kraljica, Turisti, Rukavica
foto: Screenshot Mirror Video

Ne vidite vezu?

U to vreme, naime, britanske trupe su se uputile u Indiju da pokušaju da uguše ono što je sada poznato kao Indijska pobuna ili Prvi rat za nezavisnost (između ostalog).

"Dok ih na našim ulicama gledamo zakopčane do grla, opasane i kako drhte u hladnim zimskim danima uprkos debeloj tkanini, oni će u istim tim uniformama sleteti u Kalkutu i umarširati u Delhi ili negde drugde pod žarkim suncem, padajući kao muve na put“, stoji u članku.

Ljudi su se upoređivali s muvama i u Americi. Ekstremno vreme čini da "muškarci, žene i deca padaju kao muve širom Velikog Njujorka“, izvestio je Muscatine Journal u Ajovi tokom smrtonosnog toplotnog talasa u julu 1901.

Vrućina, Temperature, Toplotni Talas
foto: profimedia-0267330976

Muve su se potom pokazale i kao idealan kandidat za ilustraciju koncepta razbolevanja ili umiranja po čuvenom "Merriam-Webster" rečniku -u kratkom vremenskom periodu i u velikom broju.

Naime, muve ne žive dugo. Životni vek kućne mušice obično traje oko četiri nedelje, a voćne mušice tek malo duže od toga. Takođe, možemo ih mnogo lakše savladati nego druge insekte - sve što je potrebno je samo jedan blagovremeni udarac mušicom!

municija, oružje, Kozarska Dubica
foto: Avaz.ba

Drugi, pak, vas mogu da katapultiraju s ovog sveta uz pomoć oružja - dođe mu na isto!

Zajednička osobina

Inače, muve imaju tendenciju da se skupljaju u grupama gde je vrućina, pa mnoge od njih pronalaze put do letom ugrejanih stanova i kuća kako bi se spremile da prezime bez posledica kad napolju počne da pada temperatura.

Obično se šćućure u nekoj rupi u zidu, a da vi o tome nemate pojma. Naravno, mnoge od njih nikada ne uspeju da se vrate napolje, umesto toga umiru od iscrpljenosti dok pokušavaju — i ne uspevaju — da pobegnu kroz pukotine oko vaših prozora ili oko vrata.

muve, Rusija
foto: Youtube/Printscreen

Drugim rečima, one u suštini padaju kao muve, a i vi s njima kad vidite koliko ih ima!

(Kurir.rs)

Bonus video:

54:29

REDAKCIJA 18.08.2022. 1.DEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track