IZA DEČIJE PESMICE KOJU SVI ZNAJU KRIJE SE JEZIVA TAJNA! Svi mališani je pevaju, a kad shvatite o čemu govori ZALEDIĆE VAM SE KRV
Foto: Shutterstock

NIKO NIJE ZNAO

IZA DEČIJE PESMICE KOJU SVI ZNAJU KRIJE SE JEZIVA TAJNA! Svi mališani je pevaju, a kad shvatite o čemu govori ZALEDIĆE VAM SE KRV

Zanimljivosti -

Zahvaljujući ekspanziji engleskog jezika mnoga deca su i u Srbiji odrastala na njihovim pesmicama, što je uzrokovalo da gotovo da ne postoji osoba koja u najranijim godinama nije pevala stihove pesme "London Bridge is falling down". Ipak, malo ko zna priču koja stoji iza ovog ostvarenja.

“London Bridge is falling down,

Falling down, falling down.

London Bridge is falling down,

My fair lady.”

Naime, mnogo ljudi tvrdi da su u njoj opevane teškoće premošćavanja rekaTemze u prošlosti, ali ima i istoričara i filologa koji tvrde da je priča mnogo mračnija.

Lejdi Alis Gom, jedna od vodećih britanskih stručnjaka u proučavanju narodnih običaja i folklora, tvrdila je da pesma zapravo peva o drevnom običaju žrtvovanja dece.

Prema njenim rečima, veruje se da su pagani , kako bi obezbedili da im građevine (uključujući i mostove) budu dugotrajne, u temelje ugrađivali živu decu. Njegov duh bi, prema legendi, štitio objekat i upravo to je “čuvar mosta” koji se pominje u nekim verzijama ove popularne pesme.

londonski most
foto: Profimedia

Iako je sličan običaj postojao i u našim krajevima, a opevan je u narodnoj pesmi “Zidanje Skadra”, ne postoje opipljivi i pisani dokazo, da je prilikom građenja Londonskog mosta neko dete zaista bilo žrtvovano.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track