LEPOTICA (26) ZARADILA SKORO 6.000 EVRA ZA MESEC DANA U KREVETU: Oborila rekorde, a samo je slušala LEKARSKE SAVETE
Foto: Profimedia

NIKO JOJ NIJE RAVAN

LEPOTICA (26) ZARADILA SKORO 6.000 EVRA ZA MESEC DANA U KREVETU: Oborila rekorde, a samo je slušala LEKARSKE SAVETE

Zanimljivosti -

Prema smernicama koje je izdala Nacionalna fondacija za spavanje, odraslim osobama koje ne boluju od nekih hroničnih bolesti, potrebno je između 7-9 sati sna svake noći. Istina je, pak, da većina ljudi u proseku spava mnogo manje.

Ova mlada dama najbolje zna da posluša savete lekara kada kažu da je san najvažnija stvar i da je najbitnije da budemo odmorni kako bi pravilno funkcionisali i obavljali aktivnosti tokom dana. Devojka je učestvovala u indijskom takmičenju u spavanju i odnela pobedu.

Triparna Čakrabarti, 26-godišnja devojka iz Kalkute, spavala je devet sati bez prestanka 100 dana uzastopno i tako postala prvi "šampion Indije u spavanju". Takmičenje u kom je Triparna učestvovala i na kom je osvojila 6.000 dolara (oko 6.011 evra), organizovala je kompanija koja se bavi kvalitetom sna, a u nameri da proširi svest o važnosti ove navike. Istraživači su uzeli u obzir faktore kao što su trajanje sna, vreme koliko je osoba budna, da li je san lak ili dubok…

Koliko sna nam je potrebno?

Stručnjaci ističu da je zdrav san neophodan svima, bez obzira na godine. Spavanje pokreće um, obnavlja telo i jača gotovo sve organe. Prema smernicama koje je izdala Nacionalna fondacija za spavanje, zdravim, odraslim osobama je potrebno između 7-9 sati sna svake noći.

Šta se dešava kada ne spavamo dovoljno?

Neki od najozbiljnijih efekata hroničnog nedostatka sna uključuju visok krvni pritisak, dijabetes, srčani udar, srčanu insuficijenciju i moždani udar. Osim ovih fatalnih stanja, mogući su i drugi problemi poput gojaznosti, depresije, pa čak i smanjenog libida… Hroničan nedostatak sna može čak da utiče na izgled, pa i do prevremene pojave bora, tamnih podočnjaka i slično.

Kako da poboljšamo san?

Postoji nekoliko prirodnih načina koji će pomoći da lakše zaspimo i ne budimo se tokom noći:

Nastavite da se budite u isto vreme svakog dana! Uspostavljenje rutine će vam pomoći da bolje spavate noću. Postepeno će izgraditi i uredan ciklus spavanja.

Sklonite elektroniku! Kada je vreme za spavanje, sve elektronske uređaje stavite u drugu sobu i opustite se. Nemojte čak ni da gledate u mobilni telefon najmanje jedan sat pre spavanja.

Isključite sva svetla pre spavanja! Melatonin, hormon koji reguliše san, oslobađa se samo kada nema svetla.

Nemojte da pijete kafu uveče! Posle 18 časova izbegavajte hranu i pića koja mogu da izazovu nesanicu. Nemojte da pijete čaj i kafu jer sadrže kofein koji održava mozak aktivnim i punim energije.

(Kurir.rs / NajŽena)

Bonus video:

00:27

SVEĆE, LATICE RUŽA, PRIGUŠENO SVETLO I LUKS: Ana Korać pred spavanje uletela u ĐAKUZI pun PENE (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track