BILA NAJLEPŠA NA SVETU, A SKONČALA VEOMA MLADA NA BIZARAN NAČIN: O njenom užasnom kraju se i danas priča, a on je POLUDEO od tuge!
Foto: Profimedia

jezivo

BILA NAJLEPŠA NA SVETU, A SKONČALA VEOMA MLADA NA BIZARAN NAČIN: O njenom užasnom kraju se i danas priča, a on je POLUDEO od tuge!

Zanimljivosti -

Oliv Tomas je rođena kao Oliv Elin Dafi 20. oktobra 1894. u Pensilvaniji. Obrazovanje je sticala u državnim školama u Pitsburgu, ali je sa petnaest godina napustila školu da bi se zaposlila.

Često je u novinama gledala slike tadašnjih glumica poznatih po svojoj lepoti i zamišljala sebe u njihovoj poziciji.

Uskoro ova maštanja neće biti samo snovi.

Oliv Tomas
foto: Profimedia

Oliv je pobegla u Njujork 1911. U to vreme već je bila udata za službenika na železničkoj stanici Bernarda Kruga Tomsona, ali je brak bio ugovoren i nesrećan.

Njena spontana odluka da se prijavi na takmičenje lepote Hauarda Čendlera Kristija i njena konačna pobeda brzo su je doveli do zvezda otvarajući joj vrata sveta slavnih, piše Istorijski Zabavnik.

Imala je svet pod nogama. Oliv Tomas je postala najnovija zvezda Holivuda 1917. utirući stazu za uspon do vrtoglavih visina slave. Njena nezavisnost, smisao za modu i živahnost nagovestili su ‘20-ih godina da je reč o dami od koje se može očekivati mnogo. Njena lepota je bila toliko cenjena da su mnogi tvrdili da je upravo ona “najlepša žena na svetu”. A onda je ovaj uspon naglo prekinut u noći 5. septembra 1920.

Brzo je postala traženi model za fotografe i slikare, pozirajući za poznate umetnike kao što su Alberto Vargas i Vilijam Haskel Kofin. Ilustrator Harison Fišer ju je prozvao - “Najlepša devojka na svetu”.

Konačno, 1915. godine, Oliv Tomas se formalno razvela od svog prvog muža, iako je zadržala njegovo prezime. Postala je zvezda Brodveja. Filip Mindil, dramski urednik Njujork Tribuna, za nju je rekao: “Poznavati Oliv Tomas je kao biti u prijateljskim odnosima sa anđelom”.

Njena energija, lepota i talenat su očarali ljude. Godine 1916, došao je poziv iz filmske industrije i prva uloga, nakon čega je usledio ekskluzivni ugovor sa režiserom Tomasom Insom i “Triangl Film” korporacijom sledeće godine.

Budućnost je izgledala obećavajuće...

Fatalni susret

Oliv je u Kaliforniji upoznala Džeka Pikforda, kolegu glumca i brata jedne od najpoznatijih filmskih zvezda neme ere - Meri Pikford. Septambra 1917. par se verio i Oliv se obrela u jednoj od najmoćnijih porodica Holivuda tog vremena.

Oliv i Džek su imali reputaciju para koji vole divlje zabave. Zvezde u usponu časopisi i obožavatelji su nazivali “idealnim parom”.

Oliv Tomas
foto: Profimedia

Bez obzira na to, zbog svojih izuzetno zahtevnih rasporeda snimanja filmova, nikada nisu imali priliku da odu na medeni mesec, pa su izabrali septembar 1920. kao datum i Pariz kao lokaciju za njihov dugo očekivani beg.

Tragedija u gradu svetlosti

Par je stigao u Pariz 20. avgusta 1920. godine, nakon čega su se prijavili u prestižni hotel Ric. Ipak, nisu provodili vreme na uobičajenim turističkim mestima, kao što su Luvr ili Ajfelova kula, već su izabrali da obiđu mesta za zabavu na Monmartru.

Tokom ranih jutarnjih sati 5. septembra, vratili su se nazad iz jednog od svojih omiljenih pabova. Džek Pikford je kasnije ispričao šta se dogodilo u njihovoj sobi.

- Bila je u kupatilu. Odjednom je vrisnula: “Bože moj!” Skočio sam iz kreveta, pojurio prema njoj i uhvatio je u naručje. Plakala je i vikala da saznam šta je u boci. Podigao sam flašicu koja je bila na podu i pročitao: “Otrov”… Ona je popila otrov greškom - tvrdio je glumac policiji.

Glumica je progutala rastvor alkohola koji je sadržao dvanaest grama živinog bihlorida, namenjenog samo za spoljno lečenje. Uprkos svim naporima lekara, gutanje hemikalija nepovratno je oštetilo glumičine unutrašnje organe, piše portal History of yesterday.

U kasnijim intervjuima, Džek nije medijima nije otkrio o kom rastvoru je tačno reč jer je u pitanju bio savremeni lek za sifilis, pa je postojao strah da bi to moglo narušiti njegovu sliku “dobrog momka” u javnosti.

Olive bi se držala u životu još pet mučnih dana, ali je na kraju umrla 10. septembra u američkoj bolnici u Parizu. Bilo joj je samo 25 godina.

Oliv Tomas
foto: Profimedia

Štampa je pomahnitala od spekulacija, napominjući da je Oliv neposredno pre puta napravila testament ostavivši Džeku sav svoj novac, a širile su se glasine i o orgijama, zavisnosti od droga i veneričnim bolestima.

Francuska policija je bila posebno zainteresovana za bivšeg kapetana američke vojske po imenu Spalding, koji je bio u zatvoru zbog prodaje kokaina, pošto je među njegovim kontaktima pronašla ime Oliv Tomas, a nikada nije ni ustanovljeno odakle bočica sa živom u glumičinom kupatilu.

Vlasti su na kraju smrt proglasile “slučajnim trovanjem” i slučaj je zatvoren.

Život posle Oliv

U oktobru 1920, Džek se vratio u SAD sa supruginim posmrtnim ostacima. Njena smrt proganjala ga je do kraja života - imao je problema sa zakonom zbog nesavesne vožnje, zloupotrebe narkotika i kontinuirane borbe sa alkoholizmom. Paralelno sa tim i karijera mu se ugasila.

1922. oženio se pevačicom Merilin Miler samo da bi se pet godina kasnije od nje razveo, a isto se ponovilo i sa još jednom zvezdom u usponu - 1930. stupio je u treći brak sa Meri Malhern ali je i ta veza okončana dve godine kasnije.

- Živeo sam više od većine muškaraca i umoran sam - rekao je u intervjuu 1933. godine.

Taj život bližio se kraju. Džek Pikford je 3. januara 1933. hospitalizovan u američkoj bolnici u Parizu (istoj bolnici u kojoj je Oliv umrla više od decenije ranije) zbog nervnog sloma. Preminuo je istog dana oko 16 časova.

Zvanično, uzrok smrti bio je kombinacija bolesti koja utiču na nervne centre i zloupotrebe alkohola.

Oliv Tomas
foto: Profimedia

(Ne)verovatna objašnjenja

Tačan redosled događaja koji su se odigrali u četiri zida sobe u hotelu Ric 5. septembra 1920. ostali su misterija. Šta god da se desilo, proganjalo je Džeka Pikforda do kraja života.

Florenc Zigfild, bivši Olivijin šef, odmah je okrivio Džeka za glumičinu smrt i zakleo se da će ga ubiti ako ga ikada vidi. Glasine su bile dovoljne da stvore prvi ozbiljan skandal u Holivudu, narušavajući imidž zlatnog para, a istovremeno umanjujući reputaciju novonastale filmske industrije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:07

HRABRA I ODVAŽNA, NAKON SMRTI OCA URADILA JE OVO! Glumica Suzana Petričevic sa suzama u očima se oprostila od jednog dela sebe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track