BEOGRAĐANKU PRESTRAVILA ČUDNA ŠKORPIJA! Uzela svoj džemper, a na njemu JEZIVO IZNENAĐENJE: Da li je pseudoškorpija OPASNA?!
Foto: Facebook

isprepadala se

BEOGRAĐANKU PRESTRAVILA ČUDNA ŠKORPIJA! Uzela svoj džemper, a na njemu JEZIVO IZNENAĐENJE: Da li je pseudoškorpija OPASNA?!

Zanimljivosti -

Jedna Beograđanka susrela sa bubom koja ju je poprilično uplašila, te se odlučila da odmah potraži pomoć na društvenim mrežama. Ona je videla bubu koja jako liči na škorpiju, te juje slikala i okačila na društvenu mrežu Fejsbuk.

buba
foto: Facebook

- Da li neko može da mi kaže šta je ovo? Moj mozak govori da je mini škorpija i iskreno se nadam da nije. Pa ako je ko stručniji od mog prestravljenog mozga, molim za odgovor. Hvala lepo i prijatno - napisala je Ana i postavila sliku ove životinjice nalik na škorpiju. Iako su usledili brojni komentari i različita mišljenja, ipak su najmerodavniji oni od stručnih ljudi. Biolog i član Biološkog istraživačkog društva "Josif Pančić", Luka Žarković za "MONDO" je objasnio o čemu je reč.

- To su pseudoškorpije ili lažne skorpije i zovu ih tako jer imaju te duge pedipalpe sa štipaljkom, ali za razliku od škorpija nemaju otrovnu bodlju na zadnjem kraju tela. Sitne su , oko 3-4 milimetra. Žive u zemlji ili u stelji. Žive skrovito tako da ih ljudi retko viđaju ali jesu prisutne i česte životinjice. Može ih biti po podrumima ili kuća i zgrada. Ređe na visini, ali ako imaju gde da se smeste može ih biti. Tu mislim na neke napuštene kuće, stanove, negde gde se retko čisti. Niti mogu da ugrizu niti imaju količinu otrova da bi bilo šta mogle da nam urade. Otrov im služi da parališu plen koji je takođe milimetarskih veličina, uglavnom sitni pauci, insekti i larve insekata - objasnio je Žarković, a zatim dodao da poseduju otrovne žlezde, ali one nisu opasne za čoveka.

buba
foto: Facebook

- Kod nas ima dosta endemičnih vrsta i to pećinskih. Pošto su pećinske životinje navikle na konstante uslove i svaka promena ih ugrožava. To je uglavnom temperatura koja raste, svetlost, ljudske posete... - objasnio je biolog.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

02:26

OPASNA SARA JO: Buba Koreli je prozvao, ona ga isponižavala, DRAGO MI JE DA SU ŽENE RAZUMELE! OTKRILA I KAKO SE PRIPREMA ZA 2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track