U SVEMIRU BIO GODINU DANA, A POSLEDICE SU OGROMNE! Astronaut opisao kako se oseća nakon što se vratio: Bio svetan RIZIKA, ali...
Foto: NASA Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

opisao je sve

U SVEMIRU BIO GODINU DANA, A POSLEDICE SU OGROMNE! Astronaut opisao kako se oseća nakon što se vratio: Bio svetan RIZIKA, ali...

Zanimljivosti -

NASA-in astronaut Skot Džozef Keli postavio je rekord za najduži boravak u svemiru. Međutim, za 340 dana provedenih u svemirskoj stanici, on danas plaća visoku cenu. O tome šta mu je, pisao je u knjizi "Izdržljivost". Glavne simptome boravka u vakuumu, opisane u knjizi, sažeo je portal Sci-Tech.

Rizik od raka

- Dok sam bio u svemiru, primao sam dnevnu dozu zračenja koja je jednaka 10 rendgenskih snimaka grudnog koša. To je povećalo rizik od razvoja raka do kraja života - kaže se u knjizi.

Skot Keli
foto: NASA Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Zglobovi natečeni kao da će eksplodirati

- Osećam kako mi tkivo ispod nogu otiče. Odem do kupatila, upalim svetlo i pogledam dole u ​​svoja stopala. Vanzemaljski udovi. Zovem ženu, vičem iz kupatila: 'Dušo, vidi'. Ona se saginje i stišće mi noge. Izgleda kao da se igra sa vodenim balonom - opisao je.

Osip koji gori

- Boli me cela koža. Žena očajnički ispituje moje telo. Ispostavilo se da imam čudan osip na leđima, listovima i vratu - gde god je moje telo došlo u kontakt sa krevetom. Izgleda kao alergija, kao da me je napao roj pčela - piše Skot u svojoj knjizi.

Konstantna groznica

- Konačno sam uspeo da kažem nešto – Amiko, loše mi je, smrzavam se. Moj glas ju je zabrinuo. Njena hladna ruka prelazi preko mog ramena, pa preko čela. Nije joj bilo hladno, dok sam se ja smrzavao - pokušao je da opiše astronaut kroz šta je prošao.

Zastrašujući tok krvi u donjim ekstremitetima

- Trudim se da ustanem. Osećam ivicu kreveta. Polako klizim stopalima prema podu. Podižem leđa. Svaki put kada se pomerim osećam se kao da se davim u pesku. Osećam krv - napisao je Skot.

Skot Keli
foto: NASA Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

Talasi mučnine mnogo veći nego u prethodnim misijama

- Spavao sam nekoliko sati, ali sam bio u delirijumu. Uložio sam mnogo truda da dođem sebi, da kažem ženi kako mi je loše. Imam jaku vrtoglavicu. Groznica. Bol u celom telu. Nikada se nisam ovako osećao, čak ni u svemiru posle dugog putovanja - objasnio je.

Prerano starenje mišića i zglobova

- Marta 2016. vratio sam se na Zemlju nakon godinu dana u svemiru. Vraćao sam se tačno 48 sati. Guram se od stola i mučim se da ustanem. Kao starac koji ustaje iz svoje omiljene fotelje - rekao je.

Neverovatan osećaj gravitacije

- Sve boli. Svi zglobovi i mišići protestuju što sam u gravitacionom polju Zemlje. Vrti mi se u glavi, iako ne mogu da povratim. Svlačim se i penjem u krevet. Uživam u osećaju da me pokriva ćebe - piše u njegovoj knjizi.

Keli kaže da je bio svestan rizika koje preuzima od početka misije. Sada mora skupo da plati za napuštanje Zemlje.

(Kurir.rs/Net.hr)

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track