GAĐAO SLIKU HITLERA KRIGLOM PIVA! Heroj iz Kačareva za dlaku izbegao SMRTNU KAZNU i pobegao policiji a EVO KAKO SE SKRIVAO
Foto: Kurir Televizija, IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

LUDAČKA HRABROST

GAĐAO SLIKU HITLERA KRIGLOM PIVA! Heroj iz Kačareva za dlaku izbegao SMRTNU KAZNU i pobegao policiji a EVO KAKO SE SKRIVAO

Zanimljivosti -

Istorija sela Crepaja u južnobanatskom okrugu u Vojvodini obiluje zanimljivim događajima.

Jedna od živopisnijih priča iz Crepaje jeste o priča o Miki mesaru koju je Vukašinu Grozdaniću u emisiji Kojekude po Srbiji ispričao Nikola Petkov, fotograf, karikaturista i hroničar.

Kojekude
foto: Kurir Televizija

- Mika je učio mesarski zanat kod jednog Nemca u Kačarevu koji nije simpatisao Hitlerov pokret. Kada bi odlazio na posao u Kačarevo obavezno bi išao biciklom i na putu svraćao u jednu gostionicu na pivo.

U vreme nemačke okupacije pronela se vest da je istaknuti skojevac Sava Žebeljan uhapšen sa svojim saborcima u Pančevu.

Ispred gostionice Mika je sreo Savinu majku i pitao je šta je sa Savom i njegovim drugovima, a ona mu je odgovorila da su svi do jednog obešeni na centralnom trgu u Pančevu.

On je ušao u gostionicu, naručio kriglu piva i jednu rakiju. Na zidu je stajala Hitlerova slika. On je po srpskom običaju prosuo malo rakije za pokoj duši mladim borcima. Onda je zgrabio kriglu piva i zavrljačio je u pravcu Hitlerove slike. Krigla je pogodila metu i slika se razbila.

Kojekude
foto: Kurir Televizija

Ubrzo su mu prišli gostioničiri i rekli mu da pod hitno beži, jer će ga neko prijaviti, pa će ga tražiti nacistička policija, ozloglašeni Gestapo.

On je otišao kad oca, a otac ga je poslao njegovom majstoru u Kačarevo kome je po Miki poslao pismo.

Kada je Mika stigao u Kačarevo, majstor mu je rekao da brzo obuče radno odelo, da ode u radionicu i da je što se njega tiče Mika kod njega tri dana.

Gestapo je Miku tražio prvo kod kuće. Otac je rekao da on već tri dana nije bio tu, već radi u Francfeldu (tadašnji naziv za Kačarevo) kod majstora. Onda su otišli kod gostioničara koji su rekli da su bili tu neki ljudi, ali da nemaju pojma ko je taj koga traže. Na kraju su otišli kod majstora koji je potvrdio da je Mika kod njega već tri dana. I tako su Miku spasli od egzekucije - ispričao je Petkov.

03:59

GAĐAO HITLERA KRIGLOM PIVA! Heroj iz Kačareva za dlaku izbegao smrtnu kaznu POBEGAO POLICIJI ISPRED NOSA, a evo kako se skrivao

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track