MUŠKARCI SU MUŽEVNIJI KADA SE NAŠMINKAJU: Istraživanje pokazalo da su njihova lica ocenjena kao atraktivnija sa šminkom (ANKETA)
Foto: R BAMBER / Shutterstock Editorial / Profimedia

ko bi rekao

MUŠKARCI SU MUŽEVNIJI KADA SE NAŠMINKAJU: Istraživanje pokazalo da su njihova lica ocenjena kao atraktivnija sa šminkom (ANKETA)

Zanimljivosti -

Jedno zanimljivo istraživanje je pokazalo da muškarci izgledaju muževnije kada su našminkani.

Rezultati istraživanja pokazali su da su muška lica ocenjena atraktivnijima kada su predstavljena kao našminkana, kao i da imaju povećanu percepciju muškosti. Studija, izvorno objavljena u časopisu PLoS ONE, nameravala je da ispita može li se "pozitivan učinak" šminke na ženska lica proširiti i na muškarce.

Dragana Kosjerina, Haljina, Autfit, Beovizija, Šminka, Ogrlica
foto: Printscreen YT

Kako bi odgovorile na pitanje, istraživači Karlota Batre i Hana Robinson okupile su grupu od 20 muškaraca koje su dvaput fotografisale. Prvi snimak je prikazivao pojedinca bez ikakve kozmetike, dok je druga prikazivala istog muškarca našminkanog. Profesionalna vizažistica Karmina Kristina našminkala je subjekte s malo suptilne šminke, da ne bude previše vidljivo da je nose.

Kako su učesnici izgledali, pogledajte OVDE.

U studiji se navodi da je dobila uputstva da "poveća homogenost kože, smanji kontrast lica i naglasi strukturu kostiju, a da ne bude previše očito da su muškarci našminkani", a na učesnicima je koristila ceo niz različitih kozmetičkih preparata poput korektora i pudera. Dvesta ispitanika je zatim zamoljeno da oceni svih 40 slika po privlačnosti.

"Niži kontrast lica čini lica muževnijima"

"Otkrili smo da su muška lica ocenjena kao privlačnija kada su predstavljena sa suptilnom šminkom, u poređenju kada su predstavljena nenašminkana. Ovo je vredelo i za muške i za ženske ocenjivače, i bez obzira na to analiziraju li podatke pomoću analize po učesniku ili po licu", komentarisala je dr Karlota Batre koja je vodila studiju.

"Prethodne studije su otkrile da niži kontrast lica čini lica muževnijima, a osim toga, struktura kostiju kod muškaraca utiče na percepciju privlačnosti", navodi se u studiji, prenosi Index.

"Stoga smo predvideli da će muška lica sa šminkom biti ocenjena kao privlačnija od muških lica bez šminke, budući da bi se šminka potencijalno mogla naneti da utiče na homogenost kože, kontrast lica i percepciju strukture kostiju", zaključuje se u istraživanju.

Efikasno korišćenje šminke može učiniti kožu ujednačenijom što omogućuje zdraviji mladalački sjaj, da poveća percipiranu muževnost smanjenjem kontrasta lica i, konačno, da utiče na strukturu kostiju kako bi muškarci dobili pravilno isklesanu liniju vilice.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:51

DRAGAN BJELOGRLIĆ ZA KURIR TV! Glumac o večnosti KULTNE SRPSKE SERIJE: Živim to i dalje na neki čudan način

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track