PROGOVORIO JE TEK SA 11, A NAUČIO DA ČITA SA 18: Sada je NAJMLAĐI PROFESOR na fakultetu, a njegov život nije bio nimalo lak
Džejson Ardej, Foto: Screenshot/NBC News

dokaz da se trud i rad kad tad isplate

PROGOVORIO JE TEK SA 11, A NAUČIO DA ČITA SA 18: Sada je NAJMLAĐI PROFESOR na fakultetu, a njegov život nije bio nimalo lak

Zanimljivosti -

Džejson Ardej (37) je poznat kao najmlađi crni profesor ikada na Kembridžu. Ovaj mladić ima dva magistra i doktorat iz nauke, ali put do uspeha mu nije bio nimalo lak.

Džejsonu je naime, kada je imao svega tri godine dijagnostikovan autizam pa je on naučio da govori tek sa 11 godina i da čita sa 18 godina.

Često je razmišljao o pitanjima o kojima mnoga deca nisu razmišljala uprkos svom poremećaju u razvoju. Na primer, često je sebi postavljao pitanja pre nego što bi progovorio, poput: "Zašto su neki ljudi beskućnici"? i "Zašto postoji rat"?

Iako je uz pomoć učitelja na fakultetu Sandra Sandrija naučio da govori i piše, Džejson kaže da je ipak najviše zahvalan svojoj majci koja je uvek bila tu za njega i koja je verovala u njega.

Zahvaljujući podršci svoje majke i učitelja, Džejson je upisao studije fizičkog vaspitanja i obrazovanja na Univerzitetu Sirej, a školarinu je plaćao novcem koji je zarađivao radeći kao trgovac. Uskoro je počeo da radi kao profesor fitičke i zdravstvene kuture na univerzitetima da bi se na kraju posvetio postdiplomskim studijama.

"Kada sam počeo da pišem akademske radove, nisam imao pojma šta radim. Sve što sam poslao bilo je odbijeno, ali sam sve to shvatao kao deo učenja", ispričao je Džejson za strane medije.

Njegov trud i rad su se na kraju isplatili. Svoj prvi akademski rad je objavio 2018. godine i zaposlio se kao predavač na Univerzitetu Reampton, a potom i kao profesor na sociologije na Univerzitetu Durham.

Džejson je ipak 2021. godine počeo da radi kao profesor sociologije obrazovanja na Univerzitetu u Glazgovu i postao je jedan od najmlađih profesora u Velikoj Britaniji.

(Kurir.rs/Index.hr)

Bonus video:

00:54

Promo Prsten sudbine 26

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track