ZAŠTO VAŠ PAS NAGINJE GLAVU DOK MU SE OBRAĆATE: Više je razloga za to, a neki će vas iznenaditi
Foto: Shutterstock

OVO MNOGI KUĆNI LJUBIMCI RADE

ZAŠTO VAŠ PAS NAGINJE GLAVU DOK MU SE OBRAĆATE: Više je razloga za to, a neki će vas iznenaditi

Zanimljivosti -

Psi imaju izuzetno osetljiv sluh i sposobni su da registruju daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje spoljnog dela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli da lociraju izvor tog zvuka.

- Oni mogu da naginju glavu i kao odgovor na određene reči koje bi mogle da im budu značajne, poput "poslastica", "loptica", "idemo" - objašnjava Vailani Sang, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Pas
foto: Profimedia

Isto je i kada psu govorite nešto što ne razume potpuno, pa nagne glavu levo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije sasvim siguran da pričate o tome.

- Pas pokušava da shvati šta govorite, što znači da možda pokušava da sluša reči koje razume ili su mu značajne. Psi znaju da naginju glavu i kada procenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića - kaže Vailani Sang.

kućni ljubimac, pas, ljudi
foto: Profimedia

- Znaju da naginju glavu jer su čuli reč koja zvuči slično drugoj reči koju znaju, ali ne zvuči potpuno isto i možda su malo zbunjeni - dodala je.

Dr Stanli Koren je u časopisu "Psychology Today" pojasnio da psi mogu da naginju glavu i kako bi bolje videli.

pas
foto: Profimedia

- Pseća njuška se nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna da naginje glavu kako bi pomerio njušku i bolje video ono što ga zanima - pojasnio je.

Naglašava kako iz te poze pas može bolje da vidi i ljudska usta, posebno kada mu se vlasnik obraća rečima, pa ljubimac pokušava da shvati šta zapravo želi od njega.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

02:51

ŠTA MOŽETE AKO VAS ILI VAŠEG LJUBIMVA NAPADNE PAS? Advokat detaljno opisao scenario koji sledi posle NEMILOG DOGAĐAJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track