ŽIVI POD VODOM 76 DANA I NAMERAVA DA OSTANE DUŽE: Želim da i drugi krenu mojim STOPAMA, osećam se ODLIČNO! (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram

voli podvodni život

ŽIVI POD VODOM 76 DANA I NAMERAVA DA OSTANE DUŽE: Želim da i drugi krenu mojim STOPAMA, osećam se ODLIČNO! (FOTO)

Zanimljivosti -

Dr Džozef Dituri se 1. marta zatvorio u hotelski apartman i tu ne bi bilo ničeg posebnog da nije bilo činjenice da je hotel 9 metara pod vodom. Dituri je dobro i ostaće tamo neko vreme. Datum napuštanja podvodnog stana je precizno određen.

Džozef Dituri (55) je naučnik i komandant u penziji. Služio je u mornarici kao ronilac saturacije 28 godina. Po odlasku iz službe, doktorirao je i specijalizovao se za traumatske povrede mozga. Kada se prihvatio izazova da obori rekord života pod vodom, počeo je da koristi i pseudonim „Dr Deep Sea“.

Za mesto svog podvodnog življenja, Džozef Dituri je izabrao posebno mesto. Jules' Undersea Lodge je prvi podvodni hotel na svetu. Otvoren je 1986. godine u bivšoj istraživačkoj laboratoriji na dnu Emerald Baia na Floridi. Njegov apartman ima dve spavaće sobe i potpuno opremljenu kuhinju, kao i telefon. Inspiracija za ovaj izvanredan projekat bio je roman Žila Verna „20 hiljada milja pod morem” i otuda ime hotela – Julijusova podvodna koliba.

Misija dr Dipa, projekat Neptun 100, pokrenuta je 1. marta i trajaće do 9. juna . Dituri sprovodi podvodna istraživanja i eksperimente u oblasti ljudske fiziologije. Između ostalog, proverava da li se produženo izlaganje povišenom pritisku može koristiti za lečenje i oštećenja mozga i drugih bolesti.

Naučnik takođe vodi onlajn časove za studente u okviru redovnih kurseva biomedicinskog inženjerstva i daje intervjue iz svog digitalnog studija pod morem. Takođe poziva odrasle i decu sa njihovim starateljima na 24-časovne boravke, tokom kojih možete istražiti okean i steći znanja iz oblasti istraživanja.

Ukoliko misija dr Glebinovog bude uspešna, on će oboriti rekord života pod vodom, koji su 2014. postavila dva biologa iz Tenesija koji su na istom mestu proveli 73 dana. Ipak, sam Dituri ističe da ga više zanima obrazovna dimenzija projekta nego da obara rekord.

Naučnik je takođe priznao da iako voli okean, jedna stvar mu nedostaje, a to je sunce . „To je bio glavni faktor u mom životu. Obično idem u teretanu u pet ujutru i gledam izlazak sunca na povratku“, izveštavao je iz svog podvodnog stana.

(Kurir.rs/Naj žena)

Bonus video:

01:43

DRAMA NA MEDITERANU: Voda prodrla u brod sa 400 ljudi, KAPETANA NEMA, kao ni goriva! PUN KO OKO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track