Najnovije vesti

PSIHOLOZI OTKRILI DA BOGATAŠI IMAJU OVIH PET OSOBINA I ZATO SU "PUNI PARA": Studija otkrila koje karakteristike su im zajedničke!
Foto: EPA Ludovic Marin Pool

NEVEROVATNO

PSIHOLOZI OTKRILI DA BOGATAŠI IMAJU OVIH PET OSOBINA I ZATO SU "PUNI PARA": Studija otkrila koje karakteristike su im zajedničke!

Zanimljivosti

Psiholozi su ispitivali odnos između bogatstva i ličnosti kako bi identifikovali pet ključnih karakteristika bogataša.

Porodica Roj koja se nalazi u središtu HBO-ove serije 'Succession', prikazuje egoističnu, narcisoidnu i osvetoljubivu skupinu milijardera, ali pitanje je da li je to realan prikaz milijardera?

euro, novac, pare
foto: Shutterstock

Studija, koju je sprovela grupa naučnika na Univerzitetu u Norveškoj školi za menadžment, uzela je u obzir brojne činioce iz svakodnevnog života. U upitniku nešto više od 3.200 ispitanika ispitano je o imovini, nekretninama i drugim ličnim ulaganjima. Iako, naravno, nisu bili milijarderi, oko 10,8 odsto njih zarađivalo je 87.000 evra ili više svake godine, dok je 23,7 odsto imalo prihod domaćinstva manji od 23.000 evra.

Finansijski faktori su analizirani kroz 'velikih pet' faktora ličnosti koji uključuju ekstrovertnost, životna udobnost, savesnosti, emocionalne stabilnosti i intelekt.

Naučnici su otkrili da je savesnost pozitivno povezana s visinom bogatstva, što znači da je verovatnije da bogataši imaju veći osećaj odgovornosti. Imućniji su bili daleko manje neurotični, ali i manje ekstrovertni, a te osobine povezane su s manjom štednjom i većom potrošnjom na skupu robu.

Uspeh
foto: Shutterstock

Pet osobina milijardera

  • U većoj meri su savesni, imaju izraženiji osećaj odgovornosti i organizacije
  • Manje su neurotični i malo je verovatno da će biti impulsivni kada je u pitanju potrošnja
  • Nisu baš prijatni i manje je verovatno da će preterati u velikodušnosti
  • Manje otvoreni za iskustva i više vezani za imovinu
  • Manje ekstrovertni i verovatno je da će dobro ulagati

Naučnici veruju da je prosećna osoba daleko impulsivnija - kupuje preskupe stvari i donosi loše investicione odluke - od bogatih ljudi.

- Kao prvo, niko iz ovog istraživanja ne bi trebalo da izvuče zaključak da ako želite da poboljšate svoju finansijsku situaciju da je neophodno da promene svoju ličnost - rekao je profesor Mark Fenton Okrivi, autor studije.

- Naprotiv, saznanja iz ove studije mogu pomoći onima koji nude finansijske savete da svoje svete prilagode ličnosti svojih klijenata. Na primer, ako je klijent visoko savestan, to je od pomoći. Međutim, naši rezultati sugerišu da ekstrovertnim i prijatnim klijenti koji nisu dovoljno savesni je potrebna dodatnu podršku kako bi štedeli, a ekstroverti bi mogli biti skloniji impulsivnom trošenju na fizičke stvari smanjujući kapacitet ulaganja - dodaje.

Ipak, profesor Fenton Okrivi kaže da je ova studija samo 'tačka u vremenu', dodatak ionako mešovitoj slici ličnosti i učinku na finansijske prihode.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

01:09

OVO JE NAJVEĆA KOLIČINA SNEGA U POSLEDNJIH 100 GODINA! Todorović i Stevančević za Kurir TV: Mraz u aprilu je najveće bogatstvo!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track