BESPLATNE KREME ZA SUNČANJE ZA SVE GRAĐANE: Vlada OVE države donela odluku da zaštiti građane od toplog vremena!
Foto: Shutterstock

NEVEROVATNO

BESPLATNE KREME ZA SUNČANJE ZA SVE GRAĐANE: Vlada OVE države donela odluku da zaštiti građane od toplog vremena!

Zanimljivosti -

Upravo su kreme za zaštitu kože od sunca dokazano najbolja prevencija oboljenja od raka kože uzrokovanog opeklinama.

Vlada Holandije donela je meru prema kojoj će građanima tokom leta pružiti mogućnost besplatnog nanošenja kreme za zaštitu od sunca na brojnim lokacijama u gradovima.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Građani Holandije ove će sezone dobiti besplatne kreme za sunčanje kako bi se smanjio rekordno visok broj obolelih od raka kože u ovoj zemlji.

Dispenzeri s proizvodima za zaštitu kože od sunca biće ponuđeni tokom leta u školama, univerzitetima, festivalima, parkovima, sportskim manifestacijama i gradskim površinama, objavila je vlada Holandije. Političari poručuju kako je cilj ove mere širenje svesti o važnosti zaštite kože tokom leta te želja da je učine što dostupnijom za širu populaciju koja više neće imati izgovor u skupoći ili poteškoćama s nabavkom, prenosi T portal.

Začetnik ove ideje je dermatolog koji je predložio da se dozatori za dezinfekciju ruku koji su korišćeni tokom pandemije jednostavno prenamene za ovu namenu, što će podstaći građane da nanošenje kreme za sunčanje postane svakodnevna navika. Kreme za sunčanje su dokazano najbolja prevencija raka kože izazvanog opekotinama.

Sunčanje
foto: Shutterstock

Posebno je važno zaštititi decu i stvoriti naviku da neguju svoju kožu kao što se brinu o pranju zuba, kažu u klinici Severno more, odakle je inicijativa i krenula.

Tvrde da će ulaganje u ovu meru dugoročno smanjiti troškove koje zahteva znatno povećan broj obolelih od raka kože poslednjih godina, sa tendencijom rasta u narednim godinama u kojima se predviđaju leta sa sve višim temperaturama i UV zračenjem.

(Kurir.rs/B92)

Bonus video:

01:25

DNEVNA OKUPLJANJA U NIŠU ZA 1. JANUAR: A ovako je bilo u novogodišnjoj noći (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja