NE ZABORAVITE VEČERAS DA POGLEDATE U NEBO! U 9 ćete imati priliku da vidite OVU ASTROLOŠKU POJAVU: Donosi vam čudnu energiju!
Foto: Profimedia

PRELEPA JE

NE ZABORAVITE VEČERAS DA POGLEDATE U NEBO! U 9 ćete imati priliku da vidite OVU ASTROLOŠKU POJAVU: Donosi vam čudnu energiju!

Zanimljivosti -

Mesec će danas izaći oko 21 časova i to kao prvi supermesec ove godine.

Baš kao ni orbita Zemlje oko Sunca, ni putanja Meseca oko Zemlje ne obrazuje krug, već elipsu. Ovo znači da udaljenost našeg prirodnog satelita od planete varira – od oko 405.500 km (apogej) do oko 363.300 km (perigej). Međutim, usled uticaja gravitacije Sunca i planeta, orijentacija Mesečeve orbite oko Zemlje nije konstantna, već se stalno menja, a sa njom se menjanju i položaji apogeja i perigeja.

mesec
foto: Profimedia

Sa stanovišta posmatrača sa Zemlje, odnos osvetljenog i neosvetljenog dela Meseca isključivo zavisi od njegove pozicije u odnosu na nas i Sunce. Kada je Mesec otprilike između Zemlje i Sunca, strana koja je osvetljena je ona koju mi ne vidimo, što predstavlja „mlad mesec“. Suprotno, kada je Zemlja otprilike između Meseca i Sunca, vidimo u potpunosti osvetljenu stranu Meseca, što nazivamo „pun mesec“.

Kada se Mesec nađe na najbližoj udaljenosti od naše planete, a Zemlja se istovremeno nađe između Meseca i Sunca, odnosno kada se poklope perigej i pun mesec, dobija se ono što nazivamo supermesec.

U odnosu na običan pun mesec, supermesec je za 14 odsto veći i do 30 odsto sjajniji, što ga čini spektakularnim prizorom za posmatranje. Zbog toga je to vreme idealno za sve ljubitelje astronomije da se prepuste posmatranju ovog nebeskog tela.

0612673907, Mesec
foto: David GANNON / AFP / Profimedia

S druge strane, astrolozi kažu da bi ovo mogao da bude prilično težak dan ako ne usmerite pravilno energiju. Period supermeseca je veoma nestabilan i prepun emocija, posebno za osetljive znake Zodijaka.

Moguće je da ćete preispitivati neka svoja uverenja i razmišljati o nekim važnim stvarima, ali savet je da se ne odlučujete na bitne promene. Period Supermeseca izaziva nalet energije, ali zbog snažnog uticaja ovog nebeskog tela može se pojaviti anksioznost i nervoza koja vodi u napetosti, a potencionalno i do sukoba… Može izazvati nesanicu, čak i glavobolju, brige i sumnje.

Zato je vreme Supermeseca najbolje provesti u stabilnosti i poznatom okruženju, u krugu najbližih ljudi ili u nekim kreativnim aktivnostima. Ovo je, takođe, dobro vreme da analizirate sopstvene želje i ciljeve. Pun mesec će vam pomoći da zaronite u sebe i opustite se. Naravno, samo ako prvo otpustite svu anksioznost i koncentrišete se na pozitivne stvari.

Ukoliko zaboravite da večeras primetite ovu pojavu ili vam vremenske prilike to ne dozvole, ovo je tek prvi supermesec u godini, a biće ih još tri. Sledeću priliku za posmatranje supermeseca ćete imati već 1. avgusta, prenosi Mondo.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 18.12.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja