DA LI BISTE SE PRESELILI U IRSKU ZA 80.000 EVRA? Vlada donela odluku i uputila poziv svima koji žele da nađu novi dom!
Foto: KURIR

ovo je odluka

DA LI BISTE SE PRESELILI U IRSKU ZA 80.000 EVRA? Vlada donela odluku i uputila poziv svima koji žele da nađu novi dom!

Zanimljivosti -

Irska vlada objavila je da želi da plati ljudima više od 80.000 evra za preseljenje na jedno od udaljenih ostrva u zemlji. Inicijativa je deo većeg plana Our living Islands ( "Naša živa ostrva"), kojim bi se naselila udaljena ostrva u zemlji do kojih se ne stiže mostovima.

Preseljenje, međutim, nije tako jednostavno. Ljudi koji odluče da pronađu novi dom na izolovanim ostrvima moraće da doprinesu obnovi oronulog imanja ili kuće na ostrvu.

Irska
foto: Oliviero Olivieri / robertharding / Profimedia

Tako će novac koji će dobiti u velikoj meri potrošiti na radove, a spisak onoga na šta se novac može potrošiti je veoma detaljan. Ideja vlade je da se u naredne tri godine unapredi infrastruktura na ostrvima, kao i da se obezbedi bolja zdravstvena zaštita i obrazovanje.

U blizini obale Irske postoji oko 30 ostrva koja su odsečena, nisu povezana sa kopnom mostom ili nasipom, imaju stalnu populaciju tokom cele godine i nisu u privatnom vlasništvu. Dobre transportne usluge i razvijena infrastruktura važni su preduslovi za održavanje populacije ostrva.

- Naša živa ostrva je desetogodišnja nacionalna politika za ova ostrva na moru i objavljena je u junu 2023. Cilj ove politike je da obezbedi da održive, živahne zajednice mogu da nastave da žive - i napreduju - na priobalnim ostrvima u godinama koje dolaze - piše na zvaničnom sajtu ove organizacije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:58

Ljubinko Drulović u Usijanju dana o fudbalskoj reprezentaciji Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track