10 ZANIMLJIVOSTI O NAJSLAVNIJOJ I NAJPOŽELJNIJOJ TORBI NA SVETU: Može da se iznajmi na nedelju dana, a košta i do 380.000 $
Foto: Gilles LEIMDORFER / AFP / Profimedia

KULTNI STATUS

10 ZANIMLJIVOSTI O NAJSLAVNIJOJ I NAJPOŽELJNIJOJ TORBI NA SVETU: Može da se iznajmi na nedelju dana, a košta i do 380.000 $

Zanimljivosti -

Birkin torba brenda Hermès predmet je želja mnogih žena sveta. Legendarna torba dobila je ime prema britanskoj manekenki, glumici i pevačici Džejn Birkin, koja je preminula 16. jula u 77. godini.

Džejn u čast prisetili smo se deset detalja o kultnoj Birkinki koje možda niste znali.

Džejn Birkin
foto: Sebastien Fremont / Starface / Profimedia

1. Za izradu jedne torbe potrebno je 48 sati rada. Birkinke se izrađuju ručno u specijalizovanim Hermèsovim radionicama, a svaku torbu radi po jedan zanatlija. Ovim ritmom može izraditi otprilike jednu torbicu nedeljno.

2. Pretpostavlja se da u svetu postoji oko 200.000 primeraka legendarne torbice. Hermès više ne uzima posebne narudžbine, pa klijentkinje moraju čekati kada će se njihov omiljeni model pojaviti u željenoj boji u radnji.

3. Birkinku mogu da priušte tek retki jer joj prosečna cena iznosi od 10.000 do 17.000 evra.

Najskuplji model od krokodilske kože te sa zlatnim i dijamantnim ukrasima prodat je na aukciji u Hong Kongu za vrtoglavih 380.000 dolara.

4. Legenda kaže da je torbica stvorena nakon što je direktor Hermèsa 1981. godine u avionu sreo Džejn Birkin kojoj su lične stvari ispale iz torbice. Ona mu je potom priznala da joj je potrebna praktična torba s mnoštvo prostora. Ostalo je, kažu, istorija.

Džejn Birkin
foto: Cocinor / Filmsonor Marceau / Fi / Christophel Collection / Profimedia

5. Džejn Birkin nosila je jedan model torbe sve dok ga "ne izliže“. Do 72. godine života navodno je imala tek pet torbi ovog kultnog brenda.

6. Studije su pokazale da je kupovina retkih Birkinki bolja investicija nego ulaganje u zlato ili deonice na berzi. Vrednost im je u zadnjih 35 godina porasla za 500 posto.

Birkin torba, Džejn Birkin
foto: Gilles LEIMDORFER / AFP / Profimedia

7. Svoju planetarnu popularnost Birkinke su doživele u devedesetim godinama prošlog stoleća. Priča se kako je Viktorija Bekam u to vreme kupila veći deo svoje kolekcije, koja navodno broji 100 komada ove torbe.

Hermes Birkin
foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

8. Nošenje Birkinke na ruci nije lagan posao. Zbog kvalitetnih materijala i ručne izrade, ova torbica može težiti i do dva kilograma kad je prazna.

9. Hermès daje imena prema dužini i materijalu torbe. Ime Hermès 25 Birkin Bag Togo označava torbu dugu 25 centimetara koja je napravljena od togo kože. Brend koristi različite vrste kože kao što je epsom, clemence i chevre.

10. Birkinka može da se iznajmi. Za ovo zadovoljstvo na internet stranici Bag Borrow or steal treba izdvojiti 275 američkih dolara ili otprilike 245 evra nedeljno.

(Kurir.rs/Zadovoljna.hr)

Bonus video:

02:40

RADILI SMO U PODRUMU U PANČEVU, ATMOSFERA JE BILA JEZIVA! Glumica o svojoj ulozi u kultnom filmu Maratonci trče počasni krug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track