IZAŠLA MAPA NAJPOPULARNIJIH JELA PO DRŽAVAMA: Omiljeno jelo u Srbiji svi obožavamo, a za hrvatski specijalitet niko nije čuo!
Foto: Printscreen/Taste Atlas, Shutterstock, Profimedia

da li se slažete sa mapom?

IZAŠLA MAPA NAJPOPULARNIJIH JELA PO DRŽAVAMA: Omiljeno jelo u Srbiji svi obožavamo, a za hrvatski specijalitet niko nije čuo!

Zanimljivosti -

m

Srpska kuhinja može da se pohvali brojnim specijalitetima. Iako neki smatraju da smo nekoliko njih prisvojili, ipak se isitčtičemo po jednom jelu, što je i zabeležila poznata stranica koja se bavi statistikama i zanimljivostima - "Terrible Maps".

Prema ovoj mapi, najpopularnije jelo u Srbiji je, nije veliko iznenađenje... U pitanju je pljeskavica. Kod nas se pravi od različitog mlevenog mesa, a najbolja je ona od čistog, a ne mešanog. Što se tiče naših komšija u Hrvatskoj je to meso 'z tiblice, a u Bosni i Hercegovini su ćevapi.

kuhinja
foto: Printscreen

Inače, meso 'z tiblice je slano jelo međimurske kuhinje, sastavnog dela nacionalne hrvatske kuhinje. Po pravilu, za njegovu pripremu koristi se svinsjki nut ili kare, koji se nakon obrade čuva u tiblicu (drvena posuda za mast i meso), po čemu je i jelo dobilo ime.

Makedonci su prepoznatljivi po pasulju zapečenom u rerni, poznatiji kao "tavče gravče", Mađari po gulašu, dok su Grci bez premca broj jedan po girosu.

(Kurir.rs/MONDO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track